Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro ar putea fi vizat de o procedură de destituire după deschiderea unei anchete, ordonate la începutul săptămânii de cea mai înaltă jurisdicţie braziliană în baza unor acuzaţii de ”amestec” în anchete ale poliţiei, formulate de către fostul său ministru al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorul Celso de Mello de la Curtea Supremă a dat un termen de 60 de zile poliţiei federale să-l interogheze pe Sergio Moro, fostul ministru al Justiţiei, un campion al luptei împotriva corupţiei, care a demisionat din Guvern vineri, potrivit unei hotărâri pe care AFP scrie că a putut-o consulta.

O asemenea anchetă ar putea deschide calea fie unei proceduri de destituire a lui Jair Bolsonaro, fie unor proceduri împotriva lui Sergio Moro cu privire la mărturie falsă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acest foarte popular fost ministru - care a devenit celebru prin operaţiunea sa anticorupţie ”Lava Jato” (Spălare expres) - a demisionat vineri, în urma destituirii şefului poliţiei federale, un organism aflat în subordinea Ministerului Justiţiei.

”Schimbarea conducerii poliţiei federale fără un motiv real este un amestec politic, care îmi păteează credibilitatea şi pe cea a Guvernului”, a denunţat Sergio Moro.

”Preşedintele mi-a spus că vrea să numească o persoană cu care ar avea un contact personal, pe care ar putea-o suna pentru a obţine informaţii despre anchete”, a subliniat într-o conferinţă de presă la Brasilia.

Preşedintele i-a răspuns vineri că aceste acuzaţii sunt ”nefondate”.

Hotărârea Curţii Supreme enumeră şapte infracţiuni pe care le-ar fi putut comite Bolsonaro - inclusiv prevaricaţiune (abatere gravă a unui om de stat de la îndatoririle care-irevin) şi obstrucţionarea justiţiei.

În urma demisiei sale, Moro a prezentat la televiziune o discuţie pe mesageria WhatsApp în care şeful statului pare să exercite presiuni asupra sa în vederea schimbării şefului poliţiei federale.

Bolsonaro l-a numit marţi la conducerea instituţiei pe Alexandre Ramagem - un prieten personal al fiului său Carlos Bolsonaro.

În vederea înlocuirii lui Sergio Moro la Ministerul Justiţiei, şeful statului preferă un avocat cu un profil de tehnocrat, Andre Mendonça, după ce se gândea iniţial să-l numească în funcţie pe un alt apropiat al familiei sale.

DESTITUIRE

În cazul în care parchetul găseşte elemente care să-l acuze pe Bolsonaro, Camera Deputaţilor ar urma să autorizeze sau nu deschiderea unui proces la Curtea Supremă, iar în cazul în care acesta va fi judecat de cea mai înaltă instanţă din ţară, el va fi îndepărtat de la putere pe timpul judecării.

În 2017, predecesorul lui Jair Bolsonaro, Michel Temer, acuzat de corupţie, a ajuns în acest caz în două rânduri. În ambele cazuri, cererea a fost respins de Camera Deputaţilor.

Este vorba despre o procedură diferită de cea a ”impeachment”-ului care a condus la îndepărtarea din funcţie a preşedintei de stânga Dilma Rousseff în 2016, desfăşurată în întregime în Congres.

Mai mulţi deputaţi au depus, de altfel cereri în vederea unui ”impeachment” - altă ameninţare la adresa preşedintelui de extremă dreapta.

Bolsonaro se confruntă cu o perioadă dificilă, după ce pandemia noului coronavirus a încetinit economia şi a creat tensiuni cu autorităţile statelor din federaţie, grijulii să-şi protejeze populaţia, în timp ce el minimalizează criza sanitară - soldată deja cu peste 5.000 de morţi

Potrivit unui sondaj Datafolha, publicat de cotidianul Folha de S. Paulo, 45% dintre brazilieni cred că Congresul ar trebui să deschidă o procedură de destituire, iar 48% că nu ar trebui să o facă.

Înlocuirea directorului poliţiei federaşe este percepută ca o încercare a preşedintelui de a controla anchete care-i vizează familia şi aliaţii politici.

Alte anchete cu privire la Bolsonaro sau anturajul său sunt, de altfel, în curs.

Una dintre ele, deschisă în martie 2019, vizează campanii de informare cu privire la mai mulţi judecători de la Tribunalul Suprem federal, care a zădărnicit unele planuri ale şefuluistatului, de exemplu cu privire la legislaţia privind detenţia şi portul de arme de foc.

Altă anchetă, deschisă de procurorul general al Republicii Augusto Aras, la 21 aprilie, vizează o manifestaţie promilitară şi împotriva izolării organizată la Brasilia de susţinătoriai lui Jair Bolsonaro, la care şeful statului a luat parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.