Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a afirmat că ”democraţia şi libertatea nu există decât dacă forţele armate vor acest lucru”, declaraţii rapid nuanţate de către vicepreşedintele său şi un general în rezervă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste declaraţii ambigue, un subiect de controversă, din partea unui şef de stat care face constant elogiul dictaturii militare (1964-1985) au fost făcute în cadrul unei ceremonii oficiale a unor puşcaşi marini la Rio de Janeiro.

Jair Bolsonaro, în vârstă de 63 de ani, un fost căpitan în cadrul armatei, a declarat că intenţionează să guverneze ”împrenă cu cei care îşi iubesc patria, care respectă familia şi vor să se apropie de ţări cu ideologie asemănătoare alei noastre, care iubesc democraţia şi libertatea”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Democraţia şi libertatea nu există decât dacă forţele armate vor acest lucru”, a continuat el.

În faţa unor îngrijorări provocate de aceste declaraţii, care par să arate că armata ar fi deasupra valorilor democratice, vicepreşedintele Hamilton Mourao a ţinut să spună, câteva ore mai târziu, la Brasilia, că declaraţiile lui Bolsonaro au fost ”greşit interpretate”.

”Preşedintele a spus că atunci când armata nu este angajată în favoarea democraţiei şi libertăţii, aceste valori mor. Este ceea ce se petrece în Venezuela (...). Asta a vrut să spună”, a declarat Mourao.

Mai târziu, un ministru influent i-a sărit şi el în ajutor lui Bolsonaro, alături de preşedinte, în cursul unei transmisiuni în direct pe Facebook. ”S-a încercat să se deformeze (declaraţiile preşedintelui) ca şi cum (democraţia sau libertatea) ar fi un cadou al militarilor făcut civililor. Nu este deloc aşa”, a declarat Augusto Heleno, ministru în Cabinetul Securităţiii Instituţioale.

”Forţele armate sunt, prin dispoziţiile constituţionale şi legale, cele care deţin folosirea legală a violenţei. Asta îi poate şoca pe unii, dar aşa scrie”, a adăugat ministrul, considerat drept eminenţa gri a noii puteri.

Vicepreşedinele Mourao este considerat una dintre fugurile cele mai moderate ale Guvernului de extremă dreapta aflat la putere din ianuarie, în care între cei 22 de miniştri se află opt militari, şi care este nevoit adesea să tempereze anumite discursuri radicale ale lui Jair Bolsonaro sau ale miniştrilor acestuia.

Guvernul Bolsonaro depune eforturi să lege legături mai strânse cu ţări pe care le consideră având o ”ideologie asemănătoare”, precum Statele Unite, Italia şi Israelul, rupând astfel cu tradiţia multilateralismului a diplomaţiei braziliene.

Brazilia este de asemenea una dintre primele ţări care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, condamnând cu vehemenţă ”dictatura” lui Nicolas Maduro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.