Secretarul de stat american Antony Blinken vine luni în Regatul Unit, pentru a vorbi despre Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu la o săptămână după ce Marea Britanie a suspendat unele licenţe de export de arme cu Israelul din cauza echipamentelor care ar putea fi utilizate în războiul din Gaza şi i-ar afecta pe civili, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timpul vizitei sale, programată până marţi, Antony Blinken va deschide Dialogul Strategic dintre SUA şi Marea Britanie, „reafirmând relaţia noastră specială”, după cum a declarat sâmbătă Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Şeful diplomaţiei americane se va întâlni, de asemenea, cu înalţi oficiali guvernamentali pentru a discuta aspecte legate de regiunea Indo-Pacific, pactul de apărare AUKUS - dintre SUA, Australia, şi Marea Britanie - Orientul Mijlociu şi eforturile colective de a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

La 2 septembrie, Marea Britanie a declarat că suspendă imediat 30 dintre cele 350 de licenţe de export de arme cu Israelul, afirmând că există riscul ca astfel de echipamente să fie utilizate pentru a comite încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional în războiul Israelului cu Hamas din enclava palestiniană Gaza, dens populată.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintei Kamala Harris, care candidează pentru a-i succeda în funcţie, este supusă presiunilor din partea criticilor războiului pentru a suspenda unele livrări de arme către Israel, cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu. Un oficial american a declarat în iulie că administraţia Biden va relua expedierea de bombe de 500 de livre către Israel, dar va continua să se abţină de la furnizarea de bombe de 2.000 de livre din cauza îngrijorărilor legate de utilizarea acestora în Gaza.

Directorul CIA William Burns, negociatorul şef al SUA pentru încetarea războiului din Gaza, a declarat sâmbătă la Londra că o propunere mai detaliată de încetare a focului va fi făcută în zilele următoare.

Vizita lui Blinken la Londra intervine, de asemenea, după ce, sâmbătă, în premieră, William Burns a apărut în public alături de omologul său britanic, şeful MI6 Sir Richard Moore, la o conferinţă organizată de Financial Times. Tot în premieră, cei doi au semnat un editorial comun în cotidianul financiar britanic, în care au vorbit despre provocările actuale de securitate şi în special despre Rusia.

CITEȘTE ȘI Şeful CIA spune că Occidentul nu ar trebui să fie intimidat de ameninţările nucleare ale Rusiei. Moscova era gata să folosească o bombă strategică în toamna anului 2022, dar Biden a cerut să fie transmis un mesaj şefului spionajului rus
CITEȘTE ȘI Într-un demers neobişnuit, şefii spionajului britanic şi american fac apel într-un editorial comun la „menţinerea cursului” în sprijinirea Ucrainei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.