Secretarul de Stat american Antony Blinken începe luni un turneu de o săptămână pe coasta de vest a Africii - Capul Verde, Coasta de Fildeş, Nigeria şi Angola - cu obiectivul de a menţine influenţa Statelor Unite pe un continent pe care concurenţa Chinei şi Rusiei este mare, iar instabilitatea din Sahel este mai îngrijorătoare la niciodată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceasta este prima sa vizită în Africa subsahariană de şase luni, într-o perioadă în care războaiele din Ucraina şi din Fâşia Gaza domină actualitatea internaţională.

Preşedintele Joe Biden a promis să se ducă în Africa în 2023, însă nu şi-a respectat promisiunea.

CONTRACARAREA INFLUENŢEI RUSE

Peisajul politic s-a schimbat de la ultima vizită a lui Antony Blinken în regiune, în martie 2023.

El a fost în Niger atunci, pentru a-l susţine pe preşedintele ales Mohamed Bazoum într-o ţară în care Statele Unite au staţionat mii de militari şi baze de drone în lupta împotriva jihadiştilor.

Însă, patru luni mai târziu, fostul preşedinte a fost răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat militară, iar noul regim îşi caută alţi parteneri, după ce i-au alungat pe militarii francezi şi îşi consolidează legăturile cu Rusia.

Moscova şi-a extins influenţa în mai multe ţări din Africa francofonă în ultimii ani, prin prezenţa grupării paramilitare Wagner în Republica Centrafricană şi Mali şi relaţii privilegiate cu Burkina Faso.

Situaţia securităţii în Sahel rămâne îngrijorătoare, iar grupări jihadiste care au legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) comit în continuare atacuri sângeroase în mali Burkina Faso şi Niger, trei ţări conduse de militari ajunşi la putere prin puciuri.

În Niger, Statele unite şi-au păstrat pentru moment baza şi militarii, însă Washingtonul se gândeşte la alte opţiuni, în ţări de coastă mai stabile.

”Mai multe locuri” sunt avute în vedere să găzduiască o bază de drone, anunţa anul trecut comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

CONSOLIDAREA DEMOCRAŢIEI

În acest turneu vest-african, Antony Blinken va ajuta ţările ”pe toate fronturile să-şi consolideze societatea şi să lupte împotriva extinderii ameninţării teroriste pe care o observăm în Sahel”, anunţa într-o vizită în Niger, în decembrie,  subsecretara de stat însărcinată cu Africa Molly Phee.

El va încuraja aceste ţări să facă o pripritate din ”securitatea civililor în operaţiuni militare, promovarea drepturilor omului şi dezvoltarea comunităţilor”, a anunţat ea în faţa presei.

Antony Blinken - un francofon şi un fan al fotbalului - urmează să se ducă la Abidjan luni seara, unde Coasta de Fildeş joacă un meci decisiv în Cupa Naţiunilor Africii, pe care o organizează în prezent.

El efectuează această vizită la câteva zile după vizita omologului său chinez, Wang Yi, care a vizitat şi Togo, Tunisia şi Egiptul.

Beijingul este mult timp foarte activ pe continentul african, unde finanţează infrastructuri în numeroase ţări.

În Coasta de Fildeş, secretarul de Stat american va saluta consolidarea democraţiei după sosirea la putere a lui Alassane Ouattara în 2011.

Coasta de Fildeş şi-a regăsit o oarecare stabilitate după o gravă criză postelectorală în 2010-2011, în care au fost ucişi peste 3.000 de oameni.

Această ţară, care se învecizează cu Mali şi Burkina Faso, a reuşit să îndiguiască ameninţarea jihadistă, iar ultimul incident implicând grupări armate a avut loc în nordul ţării în 2021.

Potrivit unui studiu realizat de către International Crisis Group (ICG), abordarea Guvernului Ouattara care are la bază atât o reacţie militară, cât şi o dezvoltare economică a zonelor respective, mai ales destinată tinerilor, dă rezultate.

Administraţia Biden anunţa anul trecut un plan - pe o perioadă de şase ani - vizând o încurajare a stabilităţii şi o evitare a conflictelor în Benin, Ghana, Guineea, Coasta de Fildeş şi Togo - ţări de coastă afla în vizorul unor grupări jihadiste.

Acest plan, care încurajează un răspuns social, se deosebeşte clar de abordarea trecută, concentrată în întregime asupra securităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.