Secretarul de Stat american Antony Blinken efectuează miercuri un turneu în Orientul Mijlociu, cu scopul de a smulge un armistiţiu de câteva săptămâni în Războiul din Fâşia Gaza, unde foametea ameninţă populaţia palestiniană după cinci luni de război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.
Negocieri s-au intensificat în ultimele zile, în contextul unei vizite a directorului serviciilor israeliene de informaţii externe (Mossad) în Qatar, mediator alături de Egipt şi Statele Unite, şi în urma unei schimbări a poziţiei Hamas, care a deschis uşa unui armistiţiu de câteva săptămâni după ce a cerut, fără succes, un armistiţiu definitiv.
Însă liderul Hamas Ismail Haniyeh acuză Israelul de ”sabotarea” acestor negocieri printr-o operaţiune de anvergură la Spitalul al-Shifa, în oraşul Gaza.
Armata israeliană a anunţat marţi că a ucis ”zeci” de combatanţi Hamas şi din cadrul Jihadului Islamic în acest complex spitalicesc şi în zonă şi că a arestat ”peste 300 de suspecţi”.
ONG-uti şi agenţii ONU trag neîncetat semnalul de alarmă al unui risc iminent al foametei în enclavă, mai ales în nord, unde mai trăiesc aproximativ 300.000 de oameni, din cauza unei îngreunări a accesului ajutoarelor umanitare.
”100% din populaţia Fâşiei Gaza” se afl într-o ”situţie de insecuritate alimengtară gravă”, a denunţat marţi secretarul de Stat american Antony Blinken.
'One hundred percent of the Gaza population is in need of humanitarian assistance,' US Secretary of State Antony Blinken said, adding that it was 'absolutely incumbent' upon Israel to prioritize assistance for those in desperate need https://t.co/0Cp6jaIifi pic.twitter.com/UEwFy5IXRw
— Reuters (@Reuters) March 19, 2024
”Este prima oară când o populaţie întreagă este clasată în acest fel”, a denunţat el înaintea unui nou turneu regional în Arabia Saudită, joi în Egipt la discuţii cu oficiali de rang înalt.
Şeful diplomaţiei americane anunţat că va aborda ”eforturile desfăşurate în vederea ajungerii la un acord de încetare imediată a focului care să garanteze eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi” şi o ”intensificare a eforturilor internaţionale de creşterea a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza şi coordonarea post-conflict în Fâşia Gaza”.
Antony Blinken efectuează acest turneu în Orientul Mijlociu la întoarcerea dintr-un turneu în Asia.
People-to-people ties are at the core of the U.S.-Philippine partnership. Met with our @USEmbassyPH team and thanked them for their work to bring energy and vitality to the U.S.-Philippine economic, cultural, and defense relationship. pic.twitter.com/U6hC4A3b1W
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) March 19, 2024
O delegaţie militară urmează să efectuze, în zilele următoare, o vizită la Washington, pentru a discuta despre ”modul de a ţinti Hamas fără să desfăşoare o vastă ofensivă terestră la Rafah”, anunţa săptămâna aceasta preşedintele american Joe Biden.
În afara foametei, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele unei operaţiuni israeliene la Rafah, ultimul mare bastion al Hamas, un oraş situat în extremitatea sudică a enclavei, în care se înghesuie aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, refugiaţi de război.
Statele Unite exercită presiuni asupra aliatiului lor israelian să evite un asalt generalizat la Rafah, care riscă, avertizează Casa Albă, să facă şi mai multe victime civile şi ”să agraveze situaţia umanitară deja gravă, să sporească anarhia în Fâşia Gaza şi să izoleze şi mai mult Israelul” pe scena intrrnaţională.
Canada urmează să înceteze să mai trimită armament în Israel, a declarat AFP o sursă guvernamentală canadiană.
Ministrul canadian de Externe Mélanie Joly, care a efectuat o vizită în Orientul Mijlociu săptămâna trecută, a subliniat că Ottawa nu a aprobat ”niciun permis” de export de material militar către Israel de la 8 ianuarie.
Ministrul israelian de Externe Israël Katz cataloghează drept ”nefericită” decizia Canadei, care ”subminează dreptul Israelului de a se apăra”.
”Istoria va judeca dur această decizie a Guvernului canadian”, consideră el, citat într-un comunicat.
Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas au comis un atac fără precedent în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.160 de persoane, manoritatea civili, potrivt unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene.
Potrivit Israelului 250 de persoane au fost răpite, iar 130 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 33 au murit.
Ca represalii, Israelul ameninţă să distrugă Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele unite şi Uniunea Euroepană (UE).
Armata israeliană a ucis 31.819 de oameni în Fâşia Gaza, majoritatea civili, acuză Ministerul Sănătăţii al Hamas.
Potrivit unor agenţii ONU, peste 1,1 miliaone de oameni din Fâşia Gaza - reprezentând jumătate din populaţia enclavei - trăiesc într-o situaţie alimentară ”catastrofală”, apropiată fometei.
”În realitate întreaga populaţie a Fâşiei Gaza depinde în prezent de ajutor umanitar, dat peste jumătate din populaţie trăieşte azi în ceea ce se numeşte un «nivel de foame critic»”, a denunţat marţi, într-o conferinţă de presă, la Ierusalim, comisarul general al Agenţiei ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) Philippe Lazzarini.
Principalul obstacol în calea intrării ajutorului în Fâşia Gaza ”este lipsa voinţei politice” a Israelului, a denunţat el.
Înainte de război, în Fâşia Gaza intrau pe zi ”500-700 de TIR-uri”, iar ”azi ne aflăm la 100 de TIR-uri sau 150, în funcţie de zi”.
Israelul impune un asediu complet al Fâşiei Gaza după ce a lansat ofensiva şi inspectează orice ajutor, ceea ce reduce numărul TIR-urilor care intră în enclavă doar prin două puncte de control.
În faţa acestei urgenţe umanitare, maimulte ţări organizează paraşutări sau au deschis un culoar maritim din Cipru, însă subliniază că aceste căi de aprovizionare nu pot înlocui drumurile.
Un al doilea vapor încărcat cuajutor umanitar urmează să plece din Cipru în zilele următoare, după sosirea la 15 martie în Fâşia Gaza a unui prim vapor aparţinând ONG-ului spaniol Open Arms, încărcat cu 200 de tone de furnituri de la ONG-ul american World Central Kitchen.
Aceste alimente, inclusiv orez şi făină, au început marţi să fie distribuite în nordul Fâşiei Gaza de către Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...