Cel puţin nouă persoane au murit în inundaţii, în nordul Turciei, care abia se reface în urma unor incendii sângeroase, au anunţat joi autorităţile turce, relatează AFP.
”Nouă dintre conceteăţenii noştri au murit din cauza unor inundaţii în provincia Kastamonu. Căutări continuă în vederea localizării unei persoane date dispărute, a anunţat într-un comunicat Agenţia guvernamentală de gestionarea catastrofelor naturale (AFAD).
Un bilanţ anterior anunţa cinci morţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Inundaţiile, care au afectat mai ales provinciile Kastamonu, Bartin şi Sinop, situate la malul Mării Negre, au fost cauzate de precipitaţii intense, în noaptea de marţi spre miercuri.
Floods caused by unusually heavy rainfall have hit Turkey's northern coast, tearing down a bridge and leaving villages without power | Read more: https://t.co/0TULanbCHI pic.twitter.com/p6CJ3gsg9p
— RTÉ News (@rtenews) August 11, 2021
Nivelul apei a crescut până la patru metri în anumite oraşe, miercuri, iar străzi din unele oraşe au devenit torente care au antrenat maşini şi panouri de semnalizare.
”Este o catastrofă pe care nu am mai trăit-o de 50 sau 100 de ani. Am înregistrat în unele locuri recorduri de preciptaţii”, anunţa miercuri ministrul Agriculturii şi Pădurilor Bekir Pakdemirli.
Precipitaţii intense au cauzat, de asemenea, alunecări de teren, dintre care una provocat surparea parţială a unui pod rutier. Opt persoane au fost spitalizate, în urma acestei surpări.
Peste 1.000 de salvatori au fost mobilizaţi joi pentru a-i ajuta pe sinistraţi, potrivit AFAD.
Regiunile din nordul şi nord-estul Turciei sunt afectate cu regularitate de inundaţii sângeroase.
Numeroşi cercetători stabilesc o legătură între încălzirea globală cauzată de către activitatea umană şi apariţia tot mai frecventă a unor episoade meteorologice extreme de acest fel.
Turcia a fost, în ultimele luni, teatrul mai multor catastrofe naturale - episoade de secetă puternică şi incendii violente de pădure, de la sfârşitul lui iulie, la începutul lui august.
După această serie neagră, mai mulţi oficiali politici şi asociaţii au îndemnat Guvernul să ia măsuri radicale în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Turcia nu a ratificat Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice din 2015.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...