Aproape 40 de persoane au murit în incendii de vegetaţie care au continuat să devasteze luni Portugalia şi regiunea vecină Galicia, în Spania, afectate de luni de secetă şi de rafale violente de vânt ale urganului Ophelia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste incendii s-au soldat cu 36 de morţi în centrul şi nordul Portugaliei, unde alte şapte persoane erau date dispărute, iar trei persoane au murit în Galicia, în nord-vestul Spaniei vecine, potrivit autorităţilor celor două ţări.

”Sunt în continuare locuri în care salvatorii nu au ajuns, iar acest bilanţ rămâne provizoriu”, a avertizat o purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile portugheze, Patricia Gaspar, precizând că un bebeluş de o lună se află printre victimele confirmate.

Sutele de incendii care au izbucnit duminică şi luni s-au soldat de asemenea cu 56 de răniţi, între care 16 grav, atât în rândul populaţiiei, cât şi pompierilor.

Portugalia a fost deja zguduită, la jumătatea lui iunie, de incendiul cel mai sângeros din istoria sa, soldat cu 61 de morţi şi peste 250 de răniţi, în apropiere de Pedrogao Grande (centru).

Aproximativ 3.000 de pompieri încercau luni seara să oprească aproximativ 60 de focare active în continuare, majoritatea considerate ”importante” şi care continuau să ameninţe sate.

Atât în Portugalia, cât şi în Galicia, serviciile de meteorologie au anunţat luni veşti mai puţin îngrijorătoare ca în urmă cu o zi - scăderi ale temperaturii şi izolat ploaie, însă pompierii au încă multe de făcut.

Autorităţile din Galicia au anunţat luni seara că au decretat trei zile de doliu regional. Ele înregistrau în continuare aproximativ 15 focare active, care puteau să repprezinte un risc la adresa populaţiei şi locuinţelor.

APEL LA ”SOLIDARITATE EUROPEANĂ”

Aceste incendii - dintre care o parte au traversat ”pentru prima dată” ”frontiera naturală” din nordul Portugaliei către Spania - au fost alimentate de rafale de vânt de până la 90 de kilometri pe oră legate de uraganul Ophelia, care trecea în largul Peninsulei Iberice şi se îndrepta către Irlanda, a declarat şeful Guvernului regional din Galicia Alberto Nunez Feijoo.

”Suntem afectaţi de o secetă gravă, iar ţara a fost măturată ieri (duminică) de rafale de vânt foarte puternice, din cauza uraganului Phelia, care trecut foarte aproape”, a confirmat ministrul portughez de Interne Constança Urbano de Sousa.

Portugalia a înregistrat duminică 524 de incendii sau locuri de pornire a unor incendii, un număr fără precedent din 2006, a subliniat premierul Antonio Costa, care a declarat ”starea de catastrofă publică”.

Lisabona a solicitat întăriri partenerilor săi din cadrul Uniunii Europene (UE) şi Marocului, cărora Italia le-a răspuns acceptând să-i împrute două bombardiere cu apă.

”Atunci când este vorba despre înfruntarea unei calamităţi de această amploare, trebuie mobilizate toate mijloacele şi toată solidaritatea europeană”, a declarat la Luxemburg ministrul de Externe Augusto Santos Silva.

”Spania, Franţa şi Marocul se confruntă şi ele cu incendii îngrijorătoare” şi nu au anunţat încă solicitării de ajutoare.

”SFÂRŞITUL LUMII”

Într-un fum gros, în mijlocul unei păduri de pini şi eucalipţi arşi, locuitorii satului Ventosa, situat în comuna Vouzela (centru), încercau să stingă focul cu furtunuri de stropit, aflaţi încă în stare de şoc după o noapte infernală.

”Totul s-a petrecut în 45 de minute. Focul a sosit în josul satului şi s-a propagat cu o viteză incredibilă. N-am mai văzut niciodată aşa ceva. Era cu adevărat o atmosferă de sfârşitul lumii. Toată lumea a fugit şi am rămas singur”, a povestit pentru AFP Jose Morais.

Cele mai multe dintre victime au fost prinse de flăcări în maşini sau în case ori în timp ce încercau, în zadar, să-şi salveze exploataţiile agricole.

În Galicia, două persoane au murit blocate în vehiculul lor, în apropiere de Nigran, în timp ce încercau să fugă, iar un bărbat în vârstă a fost găsit mort într-un hangar, în spatele casei, la Carballeda de Avia.

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a acuzat luni incendiatori că au provocat cea mai mare parte a acestor incendii sângeroase.

”Ceea ce trăim noi aici este ceva ce nu se produce din întâmplare. Acest lucru a fost provocat”, a declarat el într-o vizită în Galicia, regiunea sa natală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.