Bilanţul victimelor erupţiei Vulcanului Marapi, în vestul Indoneziei, care a intrat în erupţie duminică şi a aruncat în atmosferă o coloană de cenuşă de 3.000 de metri înălţime, mai înaltă decât vulcanul, a crescut la 22 de morţi, după descoperirea altor nouă cadavre ale unor drumeţi, anunţă marţi un reprezentant al salvatorilor, relatează AFP.
”Nouă dintre cele zece victime dispărute au fost găsite moarte în această (marţi) după-amiaza şi sunt în curs de evaluare. Căutăm în continuare o victimă”, declară AFP directorul salvatorilor din oraşul Padang, Abdul Malik.
Local authorities said they recovered eight more bodies from the Mount Marapi crater and that 10 more people remain missing after the volcano erupted days before in West Sumatra pic.twitter.com/WwAjU2D3eo
— Reuters (@Reuters) December 5, 2023
Cel mai activ vulcan de pe Insula Sumatra a intrat în erupţie duminică şi a aruncat în atmosferă o coloană de cenuşă de 3.000 de metri înălţime, mai înaltă decât vulcanul însuşi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Huge earthquake hits Mindanao, Philippines
— Torsum Zulfiqar (@SalmanTorsum) December 3, 2023
Large-scale eruption occurs at Marapi volcano in Sumatra, Indonesia
Crustal magma in Southeast Asia has become rapidly active.
Will a global catastrophe occur? pic.twitter.com/GotgeqwHOk
Câteva sute de salvatori indonezieni au fost mobilizaţi la căutări care se desfăşoară în condiţii îngreunate de condiţii meteorologice nefavorabile şi cenuşa aruncată în continuare în atmosferă de vulcan.
”Cenuşa vulcanică a atins poalele dealului, o provocare pentru echipă. Ambele căi de acces sunt abrupte şi alunecoase”, precizează el.
Drumeţi morţi au fost găsiţi, începând de luni dimineaţa, în apropierea craterului vulcanului, iar alţii au fost găsiţi în viaţă, pe pante.
”În această (marţi) dimineaţa, desfăşurăm aproximativ 200 de persoane în plus faţă de cele care sunt deja sus. Cinci corpuri au fost aduse până în prezent”, declara rmarţi dimineaţa AFP şeful operaţiunilor de salvare din Padang, principalul oraş din apropiere, Hendri.
OPERAŢIUNI PERICULOASE
”Vulcanul este în continuare în erupţie”, anunţă acest oficial care, la fel ca mulţi indonezieni, poartă un singur nume.
Atunci când este posibil, salvatori urcă până pe vârful vulcanului şi evacuează victime pe targă.
Însă erupţii în curs şi o vizibilitate redusă fac operaţiunile periculoase, sublinia luni Hendri.
Şeful postului de supraveghere a Marapi, Ahmad Rifandi, a observat cinci erupţii de la miezul nopţii şi până dimineaţa la ora locală 8.00 (3.00, ora României).
”Marapi este în continuare foarte activ. Nu putem vedea înălţimea coloanei (de cenuşă), pentru că este acoperită de nori”, a declarat el.
Şeful salvatorilor din Padang, Abdul Malik, declara luni presei că trei drumeţi găsiţi în viaţă după erupţie au fost răniţi şi au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
În total, 75 de drumeţi au fost înregistraţi de către autorităţi ca aflându-se în drumeţie pe vulcan de sâmbătă, dintre care 49 au fost identificaţi iniţial, iar unii prezentau arsuri şi fracturi.
Căutările urmează să dureze şapte zile, au anunţat salvatorii.
Morţii au fost arşi grav, iar medici legişti se pregăteau să-i identifice cu ajutorul amprentelor dentare sau digitale, anunţă un reprezentant al unităţii medicale a Poliţiei din Sumatra de Vest, Eka Purnamasari.
Mereka korban dari gunung marapi sumatera barat indonesia pic.twitter.com/mGb16YcWMV
— Roby Saputra (@RobySap99751093) December 5, 2023
Marapi se afla, înaintea erupţiei, la al doilea nivel al unei alerte cu o scală de patru niveluri, din 2021.
O zonă de excludere de trei kilometri a fost impusă în jurul craterului vulcanului.
Directorul Agenţiei indoneziene de Vulcanologie, Hendra Gunawan, a părut să le reproşeze luni drumeţilor faptul că s-au apropiat prea mult de crater.
El a subliniat că agenţia recomanda abţinerea de la orice activitate umană în această zonă şi că a avertizat cu privire la posibile ”impacturi grave” în cazul unor victime pe o rază de 1,5 kilometri în jurul craterului.
Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă în care se întâlnesc mai multe plăci tectonice continentale care provoacă o importantă activitate vulcanică şi seismică.
În Indonezia există aproape 130 de vulcani activi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.