Cel puţin 94 de persoane au murit în urma ciclonului Chido în Mozambic, potrivit unui nou bilanţ prezentat în weekend de către Institutul de Gestionarea Riscurilor şi Dezastrelor din această ţară din Africa australă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Inventarul pagubelor ciclonului, care a devstat şi arhipelagul francez Mayotte, a crescut la peste 110.000 de lcuinţe distruse în Mozambic, ţara încare această depresiune a lovit săptămâna trecută continentul african.

Rafale de vânt extrem de puternice de ”aproximativ 260 de kilometri pe oră” şi ploi de ”250 de milimetri în 24 de ore” au devastat provincia Cabo Delgado (nord), în care se află 500.000 dintre cele 620.000 de persoane sinistrate de furtună.

Imagini difuzate de UNICEF din districtul Mecufi, cel mai afectat surprind case sfârtecate şi clădiri ale căror acoperişuri au fost rupte.

Un bilanţ de 670 de răniţi anunţat sâmbătă a rămas nemodificat în această ţară, una dintre cele mai sărace din lume, devastată anul trecut de cea mai gravă secetă înregistrată în ultimul secol în Africa australă, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM).

CRIZĂ POSTELECTORALĂ

Candidatul în alegerile prezidenţiale al partidului istoric aflat la putere Daniel Chapo, a cărui proclamare a victoriei a provocat o criză post-electorală - 130 de morţi în statul lusophone - a efectuat duminică o vizită în zonele afectate.

El urmează să fie învestit preşedinte la 15 ianuarie, în cazul în care Consiliul Constituţional aprobă rezultatele până luni.

El a cerut la televiziunea publică ”tuturor districtelor” să doneze ”hrană şi haine”. ”Chiar dacă noi le folosim, fraţii noştri au nevoie de ele”, a îndemnat el.

Mozambicul este ţara în care bilanţul ciclonului Chido este cel mai grav.

La Mayotte, 35 de persoane au murit, iar alte 2.500 au fost rănite, potrivit Ministerului francez de Interne. Însă ”este posibil să existe mult mai multe victime”, a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron joi, în cursul unei vizite pe insula devastată.

Din cauza prezenţei unor cetăţeni din Comore în Mayotte, Comorele - care revendică suveranitatea în arhipelagul francez - au decretat un doliu de o săptămână, în pofifa faptului că nu au înregistrat niciun mort din cauza ciclonului.

Depresiunea, care şi-a pierdut intensitatea după ce a pătruns pe continentul african, a ajuns în Malawi, unde s-a soldat cu 13 morţi şi 30 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.