Premierul italian Matteo Renzi a anunţat miercuri seara că bilanţul cutremurului din Umbria a ajuns la 120 de morţi, transmite Sky News. Protecţia Civilă din Italia a anunţat anterior un bilanţ oficial de 80 de morţi.
"Cel puţin 120 de vieţi au fost pierdute până acum, iar bilanţul nu este definitiv", a spus preşedintele Consiliului italian.
"Răniţii şi bolnavii care au fost conduşi de la Amatrice şi Accumoli cu elicoptere şi ambulanţe sunt 368 la număr", a precizat Renzi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Centrul european de seismologie la Marea Mediterană a anunţat că epicentrul seismului a fost localizat la nord-est de Roma, lângă Norcia, în Umbria, iar Institutul american de geofizică USGS a anunţat că acesta a avut magnitudinea de 6,2.
Un român a murit, doi au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi de către aparţinători în urma cutremurului ce a avut loc miercuri în Italia, a anunţat miercuri seara Ministerul Afacerilor Externe.
”Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret decesul unui cetăţean român în urma cutremurului care a afectat, în cursul nopţii, regiunea centrală a Italiei. Misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistenţă consulară necesară în acest caz”, a anunţat MAE.
Alte două persoane de cetăţenie română au fost identificate printre răniţi şi au fost spitalizate. ”Un număr de nouă cetăţeni români rezidenţi în zona sinistrată au fost daţi dispăruţi de către aparţinători”, precizează ministerul.
Misiunea diplomatică română se află permanent în legătură cu autorităţile italiene şi a trimis la faţa locului două echipe consulare mobile (una de la ambasada României la Roma şi celalată de la consulatul general al României la Bologna), care încearcă să afle date despre alţi români care se află în zona seismului.
Cutremurul de miercuri dimineaţă a distrus mai multe sate din zona muntoasă din centrul Italiei. Nenumărate clădiri au fost distruse în totalitate în apropiere de epicentrul seismului ce a avut o magnitudine cuprinsă între 6 şi 6,2.
Unda de şoc a lovit în plin o zonă izolată, aflată la graniţa dintre Umbria, Marche şi Lazio, la nord de regiunea devastată de seismul de la Aquila, din 2009, trezindu-i din somn pe localnici şi turişti.
Helicopter captures devastation in Umbria after deadly earthquake #Terremoto pic.twitter.com/X4QbWwzCMo
— Ruptly (@Ruptly) August 24, 2016
"Sora mea şi soţul ei sunt prinşi sunt dărâmături, aşteptăm echipele de excavare, dar nu pot ajunge acolo”, a spus Guido Bordo, în vârstă de 69 de ani, originar din satul Illica din apropiere de Accumoli.
„Nu se aude niciun sunet din partea lor, am auzit numai pisicile lor. Nu eram aici, imediat ce a avut loc seismul m-am grăbit să ajung aici. Au reuşit să îi scoată pe copiii surorii mele, sunt la spital acum", a adăugat el, frângându-şi mâinile de panică.
Printre victime se numără şi o fetiţă de numai nouă luni, ai cărei părinţi au supravieţuit.
Doi băieţi, în vârstă de patru, respective şapte ani, au fost salvaţi de bunica lor, care i-a băgat sub pat când a început cutremurul. Bătrâna a supravieţuit de asemenea, dar soţul ei a murit.
JUMĂTATE DIN SAT A DISPĂRUT
Acesta a fost cel mai puternic seism din 2009, când circa 300 de oameni au murit în şi în jurul oraşul L’Aquila, aflat la sud de zona lovită miercuri.
„Jumătate din sat a dispărut”, a declarat primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi, inspectând centrul localităţii ce pare să fi fost lovită de un bombardament.
Papa Francisc şi-a întrerupt audienţa săptămânală din Piazza San Pietro pentru a-şi exprima şocul. „Auzindu-l pe primarul din Amatrice spunând că oraşul nu mai există şi aflând că sunt copii printre morţi, sunt profund îndurerat”, a spus Papa.
El le-a mulţumit „tuturor voluntarilor şi membrilor echipelor de salvare care ajută aceşti oameni” şi le-a cerut oamenilor strânşi la Roma să se roage alături de el pentru „cei cu inima frântă”, care au suferit pierderi în urma seismului cu magnitudinea 6,2, care s-au produs la ora locală 3.36 (4.36 ora României), când majoritatea locuitorilor dormeau.
„Alături de Iisus, să lăsăm ca inimile noastre să fie pătrunse de compasiune”, a spus Papa.
El a transmis condoleanţe „celor care şi-au pierdut persoane iubite şi susţinere spirituală celor care se tem”.
Şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, a descris seismul drept „sever”, iar unda de şoc a fost atât de puternică încât a fost resimţită şi la o distanţă de 150 de kilometri de epicentru, la Roma, unde autorităţile au ordonat teste structurale făcute la Coloseum.
Printre localităţile afectate extrem de puternic se numără Pescara del Tronto, un sătuc din apropiere de Arquata (regiunea Marche), care a fost „complet distrus”, potrivit primarul Aleandro Petrucci. Cel puţin 10 cadavre au fost recuperate acolo.
Primarul din Accumoli, Stefano Petrucci, a descris cu ochii în lacrimi scenele din satul său, care se confruntă cu o „tragedie”. „Sunt oameni sub ruine, nu este o situaţie bună”, a declarat el.
În condiţiile în care locuitorii din regiunea afectată au fost sfătuiţi să nu se întoarcă în casele lor, autorităţile au deschis tabere temporare la Amatrice şi Accumoli şi încearcă să le ofere adăpost unui număr de peste 2.000 de oameni.
LOC DE PELERINAJ GASTRONOMIC
Amatrice este un sat pitoresc unde a fost creat amatriciana, unul dintre sosurile favorite de paste din Italia. În plus, este o destinaţie foarte populară în rândul locuitorilor capitalei care vor să se bucure de răcoarea muntelui în timpul verii.
Când s-a produs cutremurul, la ora locală 3.36 (4.36 ora României), zona era plină de turişti. Trei minute mai târziu, ceasul din oraş, care data din secolul al XIII-lea, s-a oprit.
Seismul iniţiat a avut magnitudinea de moment 6,2, potrivit institului american USGS, şi s-a produs la mica adâncime, de circa 10 kilometri. Potrivit autorităţilor italiene, cutremurul a avut magnitudinea 6 şi s-a produs la numai patru kilometri adâncime. Vibraţiile ar fi durat 142 de secunde.
O oră mai târziu, zona a fost afectată de o replica ce a avut magnitudinea 5,4.
Italia este afectată adesea de cutremure, în special în zona muntoasă a Peninsulei.
În 2009, un cutremur cu magnitudinea 6,3 produs în apropiere de oraşul universitar L’Aquila, din regiunea Abruzzo, s-a soldat cu peste 300 de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.