Cel puţin 192 de persoane au murit, iar alte 31 erau date dispărute în Nepal, în urma unor inundaţii şi alunecări de teren cauzate de ploi diluviene, mai ales în capitala Katmandu, potrivit unui nou bilanţ anunţat de către poliţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa 101 morţi şi 64 de sipăruţi.

”Prioritatea noastră sunt căutările şi salvarea, inclusiv a oamenilor blocaţi pe drumuri”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Rishi Ram Tiwari.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Este probabil ca bilanţul să crească pe măsură ce misiunea noastră de căutare şi salvare avansează în zone afectate”, a declarat AFP un purtător de cuânt al poliţiei, Dan Bahadur Karki.

Cel puţin 35 morţi se aflau în trei vehicule şi au fost îngropate de vii într-o alunecare de teren pe o autostradă la sud de Katmandu, a declarat AFP conducătorul districtului Dhading, Rajendra Dev Pandey.

Peste 3.000 de persoane au fost desfăşurate - cu elicoptere, bărci cu motor sau pneumatice - pentru a participa la operaţiuni de salvare.

”Peste 3.000 de persoane au fost salvate” în întreaga ţară, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului Rishi Ram Tiwari.

4.000 DE PERSOANE EVACUATE

Armata nepaleză a anunţat că a procedat la peste 4.000 de evacuări, cu elicoptere, bărci cu motor şi bărci de salvare.

Buldozere şi excavatoare au fost folosite la deblocarea drumurilor.

Paralizia reţelei rutiere a condus în capitală la o peenurie de legume, ale căror preţuri au crescut semnificativ.

”De obicei primim zilnic 600-700 tone de legume. Ieri am primit doar 156 de tone”, a declarat un angrosist Binay Shrestha, într-una dintre pieţele principale din Katmandu.

”Producţia este disponibilă, însă este blocată de starea drumurilor”, a adăugat el.

PLOI DILUVIENE

În Valea Katmandu s-au înregistrat ploi de 240 de milimetri pe metrul pătrat în 24 de ore vineri şi sâmbătă, a declarat ziarului Kathmandu Post Agenţia meteorologică nepaleză.

Este vorba despre cele mai importante precipitaţii înregistrate în capitala nepaleză din 1970, potrivit agenţiei.

Autorităţile au avertizat, din cauza acestor ploi importante, cu privire la revărsări ale mai multor râuri.

Râurile din Katmandu s-au revărsat şi au inundat case situate aproape de maluri.

”Asta înfricoşează. N-am mai văzut niciodată o asemenea devastare”, declara sâmbătă proprietarul unui atelier de reparaţii de motociclete situat în apropiere de râul Bagmati care se revărsa, Mahamad Shabuddin, în vârstă de 34 de ani.

Unele persoane s-au refugiat pe acoperişurile imobilelor, iar altele au fugit ptin apa noroioasă.

Musonii - din iunie în septembrie - provoacă anual morţi şi distrugeri în întreaga Asie de Sud, însă numărul inundaţiilor şi alunecărilor de teren soldate cu morţi a crescut în ultimii ani. Potrivit unor experţi, modificările climatice le-au crescut frecvenţa şi intensitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.