Preşedintele SUA Joe Biden a vorbit joi, de la Casa Albă, despre schimbul de deţinuţi care a avut loc cu Rusia şi Belarus, cel mai mare de la Războiul Rece încoace, criticând ceea ce el a numit "procesele spectacol" intentate de Moscova cetăţenilor occidentali şi subliniind că eliberarea lor a fost rezultatul unor eforturi diplomatice colective, cu ajutorul aliaţilor, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden a lăudat puterea alianţelor în eforturile de ani de zile pentru schimbul istoric de deţinuţi care a avut loc joi, subliniind un semn distinctiv al preşedinţiei sale - consolidarea relaţiilor SUA în străinătate şi oferind în acelaşi timp o critică voalată a politicii "America First" a fostului preşedinte Donald Trump.

El a numit acordul o "performanţă a diplomaţiei şi a prieteniei".

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Mai multe ţări au contribuit la realizarea acestui acord. Acestea s-au alăturat unei negocieri dificile şi complexe, la cererea mea", a declarat Biden, făcând referire la propriul său rol în proces.

"Înţelegerea care a făcut posibil acest lucru a fost o performanţă a diplomaţiei şi a prieteniei", a spus Biden.

"Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aliaţii noştri, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Turcia - toţi au făcut un pas înainte şi au fost alături de noi", a adăugat preşedintele american.

"Îi datorez în special un mare sentiment de recunoştinţă cancelarului (german) (Olaf Scholz). Condiţiile pe care mi le-au pus m-au obligat să obţin unele concesii semnificative din partea Germaniei, pe care iniţial au ajuns la concluzia că nu le pot face din cauza persoanei în cauză", a declarat Biden. Întrebat de un reporter, Biden a adăugat că Germania nu a cerut "nimic" pentru a-i obţine cooperarea.

"Deci, pentru oricine se întreabă dacă aliaţii contează, ei contează. Contează. Ziua de astăzi este un exemplu puternic al motivului pentru care este vital să avem prieteni în această lume", a declarat şeful Casei Albe, într-o aluzie critică la Donald Trump, care a sugerat în campanie că SUA nu le vor mai sări în ajutor aliaţilor europeni care nu se achită de cota de cheluieli pentru apărare.

"Alianţele noastre îi fac pe oamenii noştri să se afle mai în siguranţă", a punctat el.

"Acum, calvarul lor brutal a luat sfârşit", a spus Biden, referindu-se la deţinuţii eliberaţi. "Acum câteva momente, eu şi familiile lor am putut vorbi cu ei la telefon din Biroul Oval. Au ieşit din Rusia", a anunţat Biden, menţionând că este o "uşurare incredibilă" pentru familii.

În schimbul celor 16 de deţinuţi eliberaţi de Rusia, inclusiv o serie de disidenţi ruşi, au fost eliberaţi inclusiv un fost colonel FSB condamnat pentru crimă, precum şi mai multe persoane acuzate de spionaj sau infracţiuni cibernetice în Occident.

Întrebat cum justifică eliberarea deţinuţilor ruşi în schimbul americanilor, Biden a spus că tot ce contează este că "a adus acasă oameni nevinovaţi".

"Familia este începutul, mijlocul şi sfârşitul", a spus el. "Nu mă pot gândi la nimic mai consecvent", a adăugat preşedintele.

Biden a vorbit despre pierderea membrilor familiei sale şi despre incertitudinea din viaţa sa, spunând: "Contează".

În timpul discursului său, Joe Biden - care se afla înconjurat de membrii familiilor deţinuţilor americani eliberaţi - a făcut o pauză pentru a cânta "La mulţi ani" lui Miriam, în vârstă de 13 ani, fiica jurnalistei Alsu Kurmasheva, care a fost eliberată în cadrul schimbului.

NU A VORBIT CU PUTIN

Preşedintele Joe Biden a declarat reporterilor de la Casa Albă că nu a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin ca parte a eforturilor de a obţine eliberarea americanilor şi a disidenţilor deţinuţi de Rusia.

Întrebat dacă intenţionează să vorbească cu liderul de la Kremlin, Biden a declarat: "Nu am nevoie să vorbesc cu Putin".

Ultima interacţiune publică între cei doi lideri a avut loc în februarie 2022, cu doar două săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit unui raport al Casei Albe de la acea vreme, Biden "a reiterat faptul că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferinţe umane pe scară largă şi ar diminua poziţia Rusiei".

De atunci, Biden s-a referit la Putin în termeni din ce în ce mai critici. Într-un interviu acordat în iunie postului ABC, preşedintele a spus că Putin "nu este un om decent - este un dictator".

Preşedintele american Joe Biden a mai declarat că deţinuţii care au fost eliberaţi din închisorile ruseşti pot acum "trăi în siguranţă în străinătate". Preşedintele a reamintit că unul dintre deţinuţii ruşi a condus o organizaţie pentru drepturile omului, Memorial, în timp ce altul a fost arestat pentru că şi-a exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina. Alţi patru au lucrat cu Aleksei Navalnîi. "Acum, ei pot trăi în siguranţă în străinătate şi îşi pot continua activitatea de susţinere a democraţiei, dacă doresc acest lucru", a spus Biden.

DE CE NU A FĂCUT-O TRUMP?

Pe de altă parte, preşedintele Joe Biden l-a luat peste picior pe fostul preşedinte Donald Trump când a fost întrebat dacă are un mesaj pentru el după schimbul istoric de deţinuţi dintre Rusia şi Occident.

"Preşedintele Trump a spus în repetate rânduri că ar fi putut obţine eliberarea ostaticilor fără să dea nimic în schimb. Ce răspundeţi la asta? Ce îi spuneţi preşedintelui Trump acum?", l-a întrebat un reporter pe Biden.

"De ce nu a făcut-o când era preşedinte?" a răspuns Biden.

El a dezvăluit că a început să lucreze la eliberarea americanilor deţinuţi pe nedrept în Rusia înainte de a-şi prelua oficial funcţia. "Munca noastră nu a început abia în prima zi. Am început înainte de prima zi. În timpul tranziţiei, am instruit echipa noastră de securitate naţională să cerceteze toate cazurile de oameni reţinuţi pe nedrept", a declarat Biden.

El a sublinit că aceste cazuri au fost "moştenite de la administraţia anterioară".

"Până în prezent, administraţia mea a adus acasă peste 70 de americani care au fost reţinuţi pe nedrept sau ţinuţi ostatici în străinătate - mulţi încă dinaintea preluării mandatului meu", a spus Biden.

 
Biden, întrebat de un reporter, a adăugat că Germania nu a cerut "nimic" pentru a obţine cooperarea lor.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.