Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului, după ce alegătorii taiwanezi au respins China şi au acordat partidului de guvernământ un al treilea mandat prezidenţial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Candidatul prezidenţial al Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare în Taiwan, Lai Ching-te, a câştigat alegerile de sâmbătă, respingând cu fermitate presiunile Chinei, şi s-a angajat atât să ţină piept Beijingului şi să încerce să negocieze.

"Noi nu susţinem independenţa..." a declarat Biden, când i s-a cerut o reacţie la alegerile de sâmbătă.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Washingtonul avertizase că "ar fi inacceptabil" ca "orice" ţară să intervină în alegeri.

Taiwanul, o insulă vecină pe care China o revendică ca fiind a sa, a fost o poveste de succes democratic de când a organizat primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, punctul culminant al unor decenii de luptă împotriva unui regim autoritar şi a legii marţiale.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional al Taiwanului şi cel mai important furnizor de arme, în ciuda lipsei de legături diplomatice oficiale cu insula.

Administraţia Biden s-a temut că alegerile, tranziţia şi noua administraţie ar putea escalada conflictul cu Beijingul.

Biden a depus eforturi pentru a fluidiza relaţiile cu China, acceptând inclusiv să discute despre diferenţele în materie de securitate la un summit din California cu preşedintele Xi Jinping în noiembrie.

Guvernul taiwanez se aşteaptă ca China să încerce să exercite presiuni asupra viitorului său preşedinte după vot, inclusiv prin organizarea de manevre militare în apropierea insulei în această primăvară, au declarat doi oficiali guvernamentali de rang înalt. China nu a renunţat nicio clipă la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

În semn de susţinere a guvernului, Biden intenţionează să trimită o delegaţie neoficială pe insula autonomă, potrivit unui înalt oficial al administraţiei Biden.

Este probabil ca delegaţia să includă unii foşti oficiali americani de rang înalt, potrivit oficialului, care a precizat că lista nu a fost finalizată. Delegaţii similare au fost trimise în Taiwan în trecut.

China s-a înfuriat în 2016 când preşedintele ales de atunci, Donald Trump, a vorbit la telefon cu preşedintele Tsai Ing-wen din Taiwan, prima conversaţie de acest fel între liderii SUA şi Taiwanului de când preşedintele Jimmy Carter a schimbat recunoaşterea diplomatică de la Taiwan la China în 1979.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.