Câteva milioane de americani sunt chemaţi marţi la urne - în Michigan şi alte cinci state - la noi întâlniri în alegerile primare, care i-ar putea permite lui Joe Bien să obţină un avantaj decisiv împotriva lui Bernie Sanders, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aceasta va fi o zi REA pentru Bernie-nebunul”, a prezis Donald Trump, care urmăreşte cu atenţie şi cu tweeturi ironice în sprijin procesul de desemnare a adversarului său în alegerile de la 3 noiembrie.

Consolidat de o revenire spectaculoasă în urmă cu o săptămână şi de sondaje măgulitoare, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, speră să-şi consolideze avansul în faţa senatorului din Vermont, în vârstă de 78 de ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În cazul în care avântul acesta se concretizează, primarele democrate - amplu eclipsate de epidemia de coronavirus - ar putea să se decanteze foarte rapid.

Idaho, Mississippi, Missouri, North Dakota şi Washington - sunt alte cinci state chemate la urne, însă toţi ochii sunt aţintiţi asupra statului Michigan, unde Bernie Sanders a creat o surpriză împotriva lui Hillary Clinton în alegerile primare din 2016.

În afară de cei 125 de delegaţi aflaţi în joc, rezultatul în acest stat industrial din regiunea Marilor Lacuri va avea o dimensiune simbolică.

În cazul în care Bernie Sanders - care promovează o ”revoluţie politică” - reuşeşte să obţină o victorie, el poate spera să se relanseze. Dar, dacă, aşa cum preconizează sondajele, este înfrânt în acest stat, el ar putea să fie nevoit să-şi ia adio de la visele privind Casa Albă.

La Detroit, cel mai mare oraş din Michigan, numeroşi alegători au înfruntat frigul şi noaptea pentru a se putea duce la urne în acest "Mini Tuesday", aşa cum l-a catalogat presa americană, referindu-se la "Super Tuesday" de la 3 martie.

O artistă în vârstă de 61 de ani, Cecilia Covington, care a votat prima la şcoala primară din Chrysler, în centrul oraşului, şi-a afişat susţinerea neabătută faţă de Biden.

”Trebuie să-l gonim pe al 45-lea (preşedinte) de la putere”, a declarat ea pentru AFP, referindu-se la Donald Trump. ”Cred că Biden este purtătorul unei viziuni şi unei promisiuni de unire”, adaugă ea, declarându-se convinsă că el este cel mai bine plasat în tabăra democrată să-l înfrângă pe republican.

”NOUĂ GENERAŢIE DE CONDUCĂTORI”

Cu excepţia lui Elizabeth Warren, care nu şi-a exprimat preferinţa, foştii mari candidaţi i s-au raliat fostului vicepreşedinte - Michael Bloomberg, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Kamala Harris şi Cory Booker.

Toţi apreciază că el este mai în măsură să-l înfrângă pe Donald Trump şi îi îndeamnă pe democraţi la ”unitate”, în vederea împiedicării miliardarului republican să obţină un al doilea mandat de patru ani.

Programul de stânga al lui Bernie Sanders - cu privire la asigurarea de sănătate sau gratuitatea studiilor - este perceput ca ”revoluţionar” în Statele Unite, iar establishmentul democrat se teme că-i poate speria pe alegătorii de centru.

Cu o zi înaintea scrutinului, "Bernie" şi "Joe" au străbătut Michiganul şi şi-au marcat diferenţele, însă s-au abţinut de la atacuri prea frontale. Şi unul şi celălalt s-au angajat să-l suţină pe învingătorul competiţiei împotriva lui Donald Trump, ţinta principalelor lor atacuri.

Conştient de faptul că vârsta sa ar putea fi un handicap, chiar dacă adversarul său este mai în vârstă ca el, Joe Biden s-a prezentat ca un ”pod” către o nouă generaţie de conducători democraţi.

”Există o nouă generaţie de lideri pe care-i vedeţi în spatele meu. Ei sunt viitorul acestei ţări”, a tunat el, în prezenţa lui Kamala Harris, Cory Booker şi Gretchen Whitmer, guvernatoarea Michiganului, care i-a oferit susţinerea sa.

La rândul său, Bernie Sanders, care a înfrânt-o pe Hillary Clinton în acest stat în alegerile primare din 2016, a participat la o masă rotundă cu privire la noul coronavirus, care a contaminat peste 600 de persoane şi s-a soldat cu cel puţin 26 de morţi în Statele Unite.

Atacând declaraţii în opinia sa ”stupide” ale preşedintelui cu privire la virus, el a profitat pentru a-şi lăuda promisiunile cu privire la asigurarea de sănătate universală, care i-ar da fiecărui american ”un drept la sănătate”.

De la începutul acestei crize sanitare, şcoli au fost închise, iar numeroşi americani au fost plasaţi în carantină, însă campania prezidenţială nu a fost afectată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.