Joe Biden, care-l primeşte joi pe Volodimir Zelenski, se speteşte să susţină Ucraina - cât încă mai poate s-o facă -, cu 39 de zile înaintea unor alegeri prezidenţiale extrem de strânse, de care depinde viitorul susţinerii americane a Kievului, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce Kremlinul agită din nou ameninţarea nucleară, preşedintele ucrainean a fost primit la capitoliu de către liderii Partidului Republican şi Partidului Democrat în Senat, care purtau amândoi cravate galbene şi cămăşi albastre - culorile Ucrainei.

Volodimir Zelenski, îmbrăcat ca întotdeauna în kaki, nu s-a oprit în faţa jurnaliştilor care îl întrebau dacă urmează să se întâlnească cu fostul preşeidnte şi candidat republican la preşedinţie Donald Trump, care-l atacă în mod feroce.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Anunţ o creştere a ajutorului securităţii Ucrainei şi o serie de acţiuni suplimentare pentru a ajuta Ucraina să câştige acest război”, a anunţat într-un comunicat, publicat joi dimineaţa, preedintele american, în care nu se menţionează însă vreo undă verde sperată de Kiev pentru a trage către Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune Made in USA.

Volodimir Zelenski a salutat acest anunţ care va favoriza, în opinia sa, ”victoria” ţării sale în războiul pe care-l poartă cu Rusia.

OPT MILIARDE

În plus, Joe Biden a cerut să se ţină, în Germania, un summit la nivel înalt al celor 50 de ţări aliate ale Ucrainei ”în vederea coordonării eforturilor”.

Democratul în vârstă de 81 de ani - marele artizan al susţinerii Ucrainei de către Occident după invazia Rusiei în februarie 2022 - a decis să desfăşoare în total un ajutor în valoare de opt miliarde de dolari.

Joe Biden - care a renunţat la candidatura sa la al doilea mandat şi care urmează să plece de la putere în ianuarie - continuă astfel să golească anvelopa de 61 de miliarde de dolari adoptată cu greu în aprilie de către un Congres divizat politic, cu speranţa de a acorda Ucrainei ajutor pe termen lung.

Şeful statului ucrainean urma să fie primit joi de Joe Biden, dar şi de vicepreşeinta şi candidata democrată la preşedinţie Kamala Harris, care promite să continue politica de susţinere a actualului preşedinte.

Zelenski şi Harris urmează să facă declaraţii de presă.

Volodimir Zelenski tocmai şi-a expus la Washington ”planul victoriei”, la o zi după ce Vladimir Putin a anunţat o propunere a unei schimbări a doctinei recurgerii la arma nucleară de către Moscova.

Este vorba despre răspunsul la ”agresarea Rusiei de către o ţară nenucleară dar cu participarea sau susţinerea unei ţări nucleare”, a lansat preşedintele rus.

”SEMNAL SPECIFIC”

Într-un nou avertisment, joi, Kremlinul a subliniat că această schimbare a doctrinei trebuie să fie consideară drept un ”semnal specific” adresat Occidentului.

Volodimir Zelenski a avertizat că ucrainenii nu vor accepta ”niciodată” un eventual acord de pace cu Moscova care să fie ”impus” de către marile puteri.

”Noi continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să încheie un acord, Zelenski”, l-a atacat Donald Trump miercuri, la un miting de campanie.

”De fiecare dată când a venit în ţara noastră, el a plecat cu 60 de miliarde de dolari. Cred că este cel mai bun agent de vânzări de pe planetă”, l-a ironizat fostul preşednte.

O întâlnire, între Donald Trump - foarte critic cu sumele de bani plătite de Washington Kievului - şi liderul ucrainean a fost evocat, însă nu s-a concretizat pentru moment.

Volodimir Zelenski nu-l va vedea nici pe liderul republican al camerei inferioare a Congresului, Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Acest aliat fidel al miliardarului republican a anunţat un impediment.

Moscova, ale cărei trupe avansează în ultimele luni împotriva forţelor Kievului, a revendicat joi cucerirea Ukrainskului, un oraş din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Cucerirea Donbasului, un bazin industrial ucrainean din care face parte regiunea Doneţk, este ”prioritatea numărul unu” a preşedintelui rus Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.