Preşedintele Biden şi echipa sa au sugerat miercuri că au acceptat ultimatumul sumbru pe care l-au auzit din aproape toate părţile Partidului Democrat în această săptămână: să demonstreze rapid că este apt pentru funcţie, altfel riscând să se confrunte cu un efort semnificativ pentru a-l forţa să se retragă din cursa din noiembrie pentru realegere, relatează The Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îngrijorarea crescândă din partea congresmenilor democraţi, a principalilor donatori şi a strategilor seniori ai partidului, inclusiv a unora dintre propriii săi consilieri, l-a determinat pe Biden să înceapă în ultimele zile să-şi contacteze aliaţii pentru a recunoaşte că se află într-un moment dificil şi că trebuie să dovedească alegătorilor că este pregătit pentru această funcţie, potrivit a două persoane familiarizate cu discuţiile, citate de The Washington Post.

Democraţii care îl critică au fost uluiţi că în ultimele şase zile, Biden nu a făcut mai nimic pentru a contracara direct panica declanşată de prestaţia sa slabă de la dezbaterea cu Trump. Aşa că, începând de marţi după-amiază, preşedintele a început să-i sune pe liderii Congresului, a programat un interviu cu ABC News şi a anunţat planurile de campanie şi deplasările din weekend, care vor fi atent analizate.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Chiar şi o performanţă impecabilă în cursul săptămânii viitoare s-ar putea să nu-l salveze, dacă apar fisuri semnificative în sondajele publice şi interne, au declarat strategi democraţi de rang înalt, care, la fel ca mulţi alţii, au vorbit cu presa sub condiţia anonimatului.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a apărut în public de patru ori după mitingul de vineri din Carolina de Nord - pentru comentarii pe marginea unei decizii a Curţii Supreme, pentru o declaraţie referitoare la vremea extremă, apoi s-a dus la Stonewall National Monument din New York şi a participat miercuri la o ceremonie la Casa Albă de acordare a Medaliei de Onoare. În total, a vorbit 32 de minute, folosind exclusiv telepromptere, observă The Washington Post. De asemenea, el a participat la strângeri de fonduri şi la alte evenimente de campanie în weekend.

Un consilier de campanie de rang înalt a caracterizat situaţia drept "o tăcere asurzitoare", reflectând îngrijorările altor consilieri care constată eşecul preşedintelui de a-şi demonstra public aptitudinea pentru funcţie, în timp ce panica se instalează în interiorul partidului. Alţi aliaţi de lungă durată ai lui Biden au recunoscut că există o frustrare continuă cu privire la răspunsul politic şi o convingere tot mai mare că trebuie făcută o schimbare.

CUM I-AR PUTEA LINIŞTI BIDEN PE DEMOCRAŢI

Dacă preşedintele Joe Biden va supravieţui presiunilor de a-şi abandona campania de realegere după prestaţia slabă în dezbaterea cu Donald Trump, el trebuie să facă faţă unei serii de evenimente în zilele următoare, relatează Reuters.

Pe măsură ce unii dintre propriii săi democraţi îi cer să se retragă, iar sprijinul în jurul ideii ca vicepreşedintele Kamala Harris să îi ia locul în alegerile din noiembrie se consolidează, Biden trebuie să demonstreze alegătorilor şi donatorilor rezistenţa sa şi acuitatea mintală .

Biden va găzdui joi la Casa Albă familii americane, cu ocazia festivităţilor anuale de Ziua Independenţei, 4 iulie. De asemenea, va fi intervievat vineri la ABC News şi apoi va pleca în Wisconsin în aceeaşi zi pentru un miting de campanie cu sute de susţinători.

Duminică, Biden şi soţia sa, Jill, vor vorbi în faţa a mii de persoane la Asociaţia Naţională pentru Educaţie din Pennsylvania.

Săptămâna viitoare, el va găzdui zeci de lideri mondiali la summitul NATO de la Washington şi va susţine singur o rară conferinţă de presă.

De asemenea, el a acordat mai multe interviuri radio.

Zeci de democraţi din Camera Reprezentanţilor îl urmăresc îndeaproape, pregătiţi să îi ceară lui Biden să se dea la o parte dacă va ezita în interviul cu ABC, a declarat o sursă pentru Reuters.

VOCEA SONDAJELOR ŞI A DEMOCRAŢILOR

Sondajele deja slabe ale lui Biden faţă de Trump au suferit o uşoară scădere după dezbaterea de acum o săptămână din Atlanta, dar un nou sondaj Reuters/Ipsos a arătat că Biden a ajuns la egalitate cu Trump în această săptămână, un semn că rămâne strânsă competiţia. Trump şi Biden au avut fiecare 40% susţinere în rândul alegătorilor înregistraţi în sondajul de două zile care s-a încheiat marţi. Un sondaj Reuters/Ipsos anterior, efectuat în perioada 11-12 iunie, îl arăta pe Trump cu un avans marginal de 2 puncte procentuale, 41% la 39%.

Biden, care ar avea 86 de ani la încheierea celui de-al doilea mandat, este rugat de unii foşti susţinători să se retragă pentru a-şi păstra moştenirea politică şi a reduce şansele unei a doua preşedinţii Trump.

Într-un interviu acordat miercuri lui Earl Ingram de la emisiunea radio "The Earl Ingram Show", Biden a declarat că va continua să lupte. "Am dat-o în bară, am făcut o greşeală", a recunoscut el în legătură cu dezbaterea cu Trump. "Sunt 90 de minute pe scenă. Dar uitaţi-vă ce am făcut în ultimii trei ani şi jumătate", şi-a pledat el cauza.

Biden s-a întâlnit miercuri la Casa Albă cu un grup de guvernatori democraţi pentru a-şi prezenta argumentele. Unii au declarat reporterilor după aceea că sunt alături de el. "Preşedintele Joe Biden este în joc pentru a câştiga", a declarat guvernatorul democrat al New York-ului, Kathy Hochul, după discuţii.

Guvernatorul democrat din Maryland, Wes Moore, a declarat: "Ştim că avem de lucru. Va fi nevoie de noi toţi pentru a reuşi".

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei care este adesea prezentat ca o alternativă la Biden, a declarat pe X, că este "total în acord" cu Biden.

În schimb, Raul Grijalva din Arizona a cerut ca Biden să se retragă din cursă, în timp ce reprezentantul Seth Moulton din Massachusetts a subliniat că vârsta lui Biden este un handicap. "Realitatea nefericită este că statu quo-ul ni-l va aduce probabil pe preşedintele Trump. Preşedintele Biden nu va deveni mai tânăr", a subliniat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.