Preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon, sâmbătă, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a făcut o legătură directă între retragerea trupelor ucrainene din oraşul-cheie Avdiivka şi incapacitatea Congresului de a aproba un ajutor suplimentar pentru efortul ţării de a respinge invazia Rusiei, relatează CNN.
"În această dimineaţă, armata ucraineană a fost forţată să se retragă din Avdiivka după ce soldaţii ucraineni au fost nevoiţi să raţionalizeze muniţia din cauza aprovizionării din ce în ce mai reduse, ca urmare a inacţiunii Congresului, ceea ce a dus la primele câştiguri notabile ale Rusiei din ultimele luni. Preşedintele Biden a subliniat necesitatea ca Congresul să adopte de urgenţă proiectul de lege privind finanţarea suplimentară a securităţii naţionale pentru a realimenta forţele ucrainene", se arată într-un rezumat al convorbirii făcut de Casa Albă.
Preşedinţia ucraineană a confirmat că preşedintele american Joe Biden l-a sunat sâmbătă pe Volodimir Zelenski şi susţine că liderul de la Casa Albă a reafirmat sprijinul SUA pentru lupta Ucrainei.
La rândul său, Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că Congresul american va lua "decizia înţeleaptă" de a aproba pachetul de ajutor pentru ţara sa în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari. "Am discutat despre situaţia actuală de pe linia frontului. Sunt recunoscător că am sprijinul deplin al preşedintelui Biden", a scris Volodimir Zelenski pe X. "De asemenea, cred că Congresul american va lua o decizie înţeleaptă", a adăugat Zelenski.
Ajutorul militar crucial al SUA pentru Kiev este întârziat de luni de zile din cauza luptelor politice din Congresul american.
O SĂPTĂMÂNĂ GREA
Convorbirea dintre Biden şi Zelenski a încheiat o săptămână definită de încercările SUA de a-şi reafirma poziţia de lider pe scena mondială. De asemenea, a evidenţiat urgenţa reînnoită de a aproba fonduri suplimentare pentru Ucraina, în contextul retragerii din Avdiivka, un oraş-cheie care în ultimele luni a devenit scena unei dintre cele mai aprig disputate bătălii de pe frontul din est. Totodată, vineri a căzut şi vestea morţii neaşteptate a criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi, scrie CNN.
La începutul acestei săptămâni, Senatul american a adoptat, cu sprijin bipartizan, un proiect de lege privind ajutorul extern în valoare de 95,3 miliarde de dolari, care include 60 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei. Cu toate acestea, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că nu intenţionează să prezinte proiectul de lege în plen, iar Camera Reprezentanţilor se află într-o pauză de două săptămâni.
Oficialii americani şi-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la câştigurile Rusiei în război, sugerând că este o reflectare a încetinirii ajutorului. Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson, a spus, într-o declaraţie transmisă CNN, că retragerea din Avdiivka este un rezultat direct al faptului că proiectul de lege privind ajutorul extern este blocat în Congres.
"Acesta este costul inacţiunii Congresului. Ucrainenii continuă să lupte cu curaj, dar nu mai au provizii. Este esenţial ca legislativul să aprobe fără întârziere fonduri suplimentare pentru Ucraina, astfel încât să putem furniza Ucrainei muniţia de artilerie şi alte echipamente critice de care au nevoie pentru a-şi apăra ţara", a declarat ea.
UCRAINA SE BAZEAZĂ ÎN CONTINUARE PE SUA
Apelul lui Biden a urmat apelurilor similare lansate mai devreme sâmbătă de vicepreşedinta Kamala Harris şi de Zelenski însuşi, care au îndemnat Congresul să aprobe un ajutor suplimentar pentru Ucraina, Harris reproşându-le republicanilor din Camera Reprezentanţilor că au blocat legislaţia.
Harris a avut o întâlnire bilaterală cu Zelenski la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania. Ea a declarat că are "convingerea deplină că, dacă pachetul suplimentar şi pachetul de securitate ar ajunge în Camera Reprezentanţilor, ar trece cu adevărat".
"Pentru noi, acest pachet este vital", i-a spus Zelenski, potrivit unei traduceri. "În prezent, nu analizăm alternative, deoarece ne bazăm pe Statele Unite", a transmis liderul ucrainean.
El a subliniat că nu consideră că lipsa de finanţare suplimentară este o trădare, dar a lăsat să se înţeleagă că lucrurile sunt îngreunate de faptul că până la sfârşitul lunii Congresul este în vacanţă.
"DICTATORII NU PLEACĂ ÎN VACANŢĂ"
"Vă rog să vă amintiţi cu toţii că dictatorii nu pleacă în vacanţă", a spus el în timpul unui discurs la conferinţă. "Ura nu cunoaşte pauză. Artileria inamică nu tace din cauza unor probleme de procedură", a punctat liderul de la Kiev.
Biden a criticat vineri Camera Reprezentanţilor pentru că şi-au luat o pauză de două săptămâni, calificând decizia drept "scandaloasă" şi spunând reporterilor că este "timpul ca ei să facă un pas înainte" după moartea opozantului rus Navalnîi. "Două săptămâni! La ce se gândesc ei? Doamne, este bizar şi nu face decât să întărească toată îngrijorarea şi aproape - nu voi spune panica - dar o îngrijorare reală cu privire la faptul că Statele Unite sunt un aliat de încredere. Este revoltător", a comentat Biden.
Ucraina s-a confruntat cu o presiune reînnoită pe frontul de est în războiul său împotriva Rusiei, agravată de lipsa de muniţie şi de forţe. Retragerea din Avdiivka marchează cel mai mare câştig pentru Moscova de când a capturat oraşul Bahmut, anul trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.