Joe Biden l-a prezentat din greşeală, joi, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "preşedintele Putin", într-o gafă ce va alimenta şi mai mult îngrijorările cu privire la acuitatea sa mintală, care ameninţă să îi saboteze campania prezidenţială, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a făcut această greşeală în timpul unei întâlniri cu Zelenski, în ultima zi a summitului NATO de la Washington. Gafa a avut loc cu doar o oră înainte de o conferinţă de presă rară a lui Joe Biden, foarte aşteptată şi numită chiar "decisivă" pentru campania sa, deoarece un număr tot mai mare de aliaţi politici şi donatori i-au cerut să se retragă din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

În încheierea declaraţiei sale din deschiderea întrevederii, Biden i-a dat cuvântul lui Zelenski: "Acum vreau să dau cuvântul preşedintelui Ucrainei, care are mult curaj şi determinare". Biden a spus: "Doamnelor şi domnilor, preşedintele Putin!"

Evenimente

18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a

Dându-şi seama imediat de greşeală, Biden a încercat să o dreagă: "Preşedintele Putin! Îl vom învinge pe preşedintele Putin. Preşedintele Zelenski. Sunt atât de concentrat pe ideea de a-l învinge pe Putin. Trebuie să ne preocupe asta. Oricum, domnule preşedinte...”

"Sunt mai bun", a spus Zelenski glumind şi strângându-i mâna lui Biden.

"Eşti mult mai bun", a replicat Biden.

Întâmplarea a stârnit suspine în sală, unde cei doi erau flancaţi de zeci de consilieri, şi în centrul de presă, unde sute de jurnalişti urmăreau comentariile în direct pe un circuit intern de televiziune.

REACŢII DUPĂ GAFĂ

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, trebuia să susţină o conferinţă de presă la sfârşitul summitului NATO, dar jurnaliştii care aşteptau au fost anunţaţi că evenimentul a fost anulat - ceea ce înseamnă că Zelenski nu va trebui să răspundă la întrebările privind gafa lui Biden de mai devreme.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost întrebat, în limba engleză, despre gafa lui Joe Biden în cadrul unei conferinţe de presă, câteva minute mai târziu. Scholz a ocolit întrebarea şi a spus că speră că Biden va continua să sprijine ferm Ucraina. "Scăpările de limbă se întâmplă şi, dacă monitorizezi mereu pe toată lumea, vei găsi destule", a declarat Scholz când a fost întrebat de reporteri despre incident. "Dar acest lucru nu schimbă cu nimic ceea ce preşedintele SUA a afirmat foarte clar în discursul său", a punctat cancelarul, citat de Reuters.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că încurcăturile şi bâlbâielile se întâmplă tuturor. "Se întâmplă oricui să aibă o împleticire de limbaj. Mi se întâmplă şi mie", a spus Macron. El a punctat că avut miercuri o discuţie cu Biden detaliată şi precisă.

Noiul premier britanic Keir Starmer, întrebat despre gafa lui Joe Biden, a insistat că summitul NATO a avut realizări care au fost salutate de Volodimir Zelenski şi au lăsat NATO într-o poziţie mai puternică. Presat de reporteri cu privire la capacitatea preşedintelui american de a rămâne în funcţie încă patru ani, el a declarat: "Uitaţi, m-am întâlnit cu el seara trecută. Am petrecut aproape o oră împreună. Am abordat multe subiecte. Am trecut prin cele două zile ale acestui Consiliu şi am ajuns la un rezultat foarte bun. El a condus totul, a vorbit la fiecare sesiune, a adus oamenii împreună şi am obţinut un rezultat bun şi cred că ar trebui să i se acorde credit pentru asta".
CITEȘTE ȘI AFP: La vârful NATO, toţi liderii se raliază în spatele lui Biden. Sau aproape toţi

Biden s-a confruntat cu apeluri de a se retrage din postura de candidat democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, după o prestaţie slabă la dezbaterea de luna trecută împotriva candidatului republican Donald Trump. De altfel, tabăra republicană a speculat imediat gafa lui Biden, postând pe X fragmentul video cu momentul în care s-a încurcat preşedintele.

Desigur, aceasta nu este prima dată când Joe Biden confundă numele liderilor. Preşedintele american are o lungă istorie de gafe verbale.

În februarie, în timpul unui miting în Las Vegas, Biden a confundat numele liderului francez, Emmanuel Macron, cu al fostului preşedinte François Mitterrand. Mai târziu, în aceeaşi săptămână, Biden i-a confundat pe foştii cancelari germani Helmut Kohl şi Angela Merkel.

"Sunt o maşină de gafe", a recunoscut Biden în decembrie 2018, când a fost întrebat despre potenţialele greutăţi ale campaniei sale electorale.

Gafa de joi a venit însă ca un semn foarte rău înainte de mult aşteptata conferinţa de presă pe care urma să o susţină la ora locală 18:30 şi care deja a întârziat o oră.. Provocarea pentru preşedintele american va fi să vorbească clar, cu o voce sigură, fără notiţe şi fără teleprompter. El nu a reuşit să facă acest lucru la 27 iunie, în timpul dezbaterii cu predecesorul său republican, Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.