Preşedintele american Joe Bden deschde marţi, prin decret, calea sancţionării guverneor care încarcerează pe nedrept americani şi ordonă să se emită avertismente de călătorie mai detaliate, în urma unei serii de încarcerări foarte mediatizate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El ia această decizie în urma unei acoperiri foarte mediatizate a încarcerării în Rusia - cu privire la trafic de droguri - a baschetbalistei vedete Brittney Griner, a cărei soţie ăl acuză pe Joe Biden de faptul că nu a făcut suficient în vederea eliberării acesteia.

Decretul semnat de către Joe Biden autorizează agenţiile guvernamentale să impună sancţiuni financiare sau interdicţii de călătorie funcţionarilor străni sau unor actori nestatali implicaţi în detenţii pe nedrept ale unor americani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Recurgerea la sancţiuni nu permite întotdeana eliberarea cuiva. Suntem, aşadar, judicioşi şi strategici în folosirea acestei autorităţi”, declară presei, sub protecţia anonimatului, un oficial american.

”Însă familiile sunt cele care cunosc cel mai bine cazurile rudelor lor, iar noi intenţionăm să le ascultăm, să le auzim ideile bune şi să le ascultăm recomandările”, declară el.

Departamentul de Stat urmează să înceapă să sublinieze - în sfaturile de călătorie adresate americanilor - în ce ţări există un risc mare de încarcerare pe nedrept..

Într-un grup iniţial de ţări care va purta însemnul ”D”, de la riscul ”detenţiei”, fac parte China, Iranul, Myanmarul, Coreea de Nord, Rusia şi Venezuela, anunţă alt oficial.

Administraţii americane succesive au făcut din soarta deţinuţilor şi ostaticilor o prioritate absolută.

În pofida unei creşteri a tensiunilor din cauza Războiului rus din Ucraina, administraţia Biden s-a înţeles, în aprilie, cu Rusia, asupra eliberării lui Trevor Reed, un fost puşcaş marin înarcerat din cauză că ar fi atacat poliţia în stare de ebrietate, în schimbul eliberării unui pilot rus condamnat cu privire la un trafic de droguri.

În Iran, administraţia Biden a insistat asupra faptului că nu poate relansa Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian dacă nu sunt eliberaţi americaniîi ncarceraţi în această ţară.

Unul dintre ei, Siamak Namazi, un om de afaceri condamnat că a încercat să răstoarne statul cleric, acuzaţii pe care le neagă, l-a îndemnat recent pe Biden, din închisoare, să-i garanteze eliberarea indiferent de diplomaţia nucleară.

Cel puţin opt americani sunt deţinuţi în Venezuela, însă alţi doi au fost eliberaţi în martie, în urma unui rar contact american cu preşedintele Nicolas Maduro, un lider de stânga considerat ”ilegitim” de către Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.