Preşedintele american Joe Biden a vorbit luni cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi Regatului Unit pentru a discuta despre dezescaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu şi o încetare a focului în Gaza, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat comun publicat luni de Casa Albă, liderii celor cinci ţări au spun că aprobă un apel din partea Statelor Unite, Qatarului şi Egiptului pentru o reluare a negocierilor pentru o încetare a focului în Gaza şi pentru a încheia un acord cât mai curând posibil.

Preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape într-un discurs susţinut la 31 mai. Washingtonul şi mediatorii regionali au încercat de atunci să pună la punct un acord de încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor din Gaza, dar au întâmpinat obstacole în mod repetat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Egiptul, Statele Unite şi Qatar au programat o nouă rundă de negocieri privind încetarea focului pentru joi.

Declaraţia comună de luni a subliniat că "nu mai este timp de pierdut". Aceasta a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Israel împotriva oricărei ameninţări iraniene, îndemnând în acelaşi timp la distribuirea şi livrarea de ajutoare către Gaza.

Riscul unui război mai amplu în Orientul Mijlociu a crescut după ce asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran şi a comandantului militar al Hezbollah Fuad Shukr în Beirut au atras ameninţări iraniene de represalii împotriva Israelului.

"Am cerut Iranului să renunţe la ameninţările sale continue privind un atac militar împotriva Israelului şi am discutat despre consecinţele grave pentru securitatea regională în cazul unui astfel de atac", spune declaraţia comună de luni a SUA şi a aliaţilor săi europeni.

CITEȘTE ȘI AFP: Ameninţarea unui atac iranian împotriva Israelului prinde contur

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.