Belgia a adus un omagiu emoţionant celor două poliţiste şi studentului ucişi marţi la Liège de un bărbat radicalizat, a cărui faptă a fost revendicată de Statul Islamic (SI), relatează AFP.
”Autorul atacului din oraşul Liège, în Belgia, este un soldat al Statului Islamic”, a declarat gruparea într-un comunicat publicat miercuri de Amaq, agenţia sa de propagandă.
Parchetul federal belgian a confirmat anterior că pista teroristă este privilegiată, anunţând că îl suspectează pe autor, ucis prin împuşcare de forţe de ordine, că a ucis deja un bărbat în noaptea dinaintea atacului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Steagurile au fost coborâte în bernă în mai multe oraşe din ţară, la o zi după atacul de la Liège, unde premierul Charles Michel a asistat la un moment de reculegere împreună cu 1.000 de persoane şi numeroşi poliţişti cu feţe grave, iar unii cu ochii în lacrimi.
Une minute de silence a été observée à Liège, en présence notamment du Premier ministre belge Charles Michel #RTSvidéo https://t.co/BEItnijLLL pic.twitter.com/8O3tcieeIF
— RTSinfo (@RTSinfo) May 30, 2018
Echipa naţională de forbal, ”Diavolii roşii”, care se pregăteşte de Cupa Mondială, a păstrat un moment de reculegere înaintea unui antrenament la Tubize.
Anchetatorii încearcă să clarifice parcursul lui Benjamin Herman, un infractor în vârstă de 31 de ani aflat în ”concediu” penitenciar care s-ar fi radicalizat. Atacatorul a fost ucis marţi de forţe de ordine după o scurtă luare de ostatici în cursul triplului său asasinat la Liège.
Justiţia a reţinut calificarea drept ”asasinate teroriste”, a declarat Wenke Roggen, o purtătoare de cuvânt a parchetului federal într-o conferinţă de presă, în baza ”primelor elemente ale anchetei”.
”ALLAH AKBAR”
Ea a citat ”modul de operare la care SI îndeamnă cu regularitate pe Internet”, amintind că tânărul a atacat două poliţiste cu cuţitul după care le-a omorât cu armele lor de serviciu.
Parchetul a subliniat de asemenea că autorul ”a strigat în mai multe rânduri Allah Akbar (Allah e mare)” şi că a fost ”în contact cu persoane radicalizate”.
Aceste informaţii despre aceste legături, care provin de la Poliţia Federală din Liège şi de la Siguranţa Statului, ”datează din 2016 şi începutul lui 2017, dar nu au fost confirmate de atunci”, a adăugat însă purtătoarea de cuvânt, precizând că un judecător de instrucţie antiterorist din Liege a fost însărcinat cu dosarul.
”Există semnale că s-a radicalizat în închisoare, dar această radicalizare a condus ea la aceste acţiuni? Şi aici ne putem pune multe întrebări, dar trebuie să aşteptăm rezultatul anchetei”, a comentat anterior ministrul de Interne Jan Jambon.
Ancheta ”se concentrează în prezent asupra problemei (dacă atacatorul) a acţionat singur”, a anunţat miercuri Roggen.
Ea a confirmat că bărbatul era ”suspectat de o crimă comisă” în noaptea precedentă atacului, la ”On în apropiere de Marche-en-Famenne”, oraşul în care acesta era încarcerat.
Potrivit unei surse apropiate anchetei contactate de AFP, Benjamin Herman ”fugea” după ce a comis această primă crimă. Potrivit presei, prima sa victimă ar fi un toxicoman în vârstă de 30 de ani, găsit mort la domiciliu.
După triplul asasinat la Liège, Benjamin Herman, născut în ianuarie 1987, a luat ostatică, o scurtă perioadă de timp, o angajată a unui grup şcolar, antrenând evacuarea unor elevi, potrivit autorităţilor. Niciun copil nu a fost rănit.
”Am fost impresionată de conversaţia pe care ea apurtat-o cu teroristul”, a declarat miercuri Jambon, referindu-se la femeia de serviciu luată ostatică.
”Ea a fost foarte curajoasă şi poate că ea a evitat şi mai multe victime în şcoală”, a declarat el la Bel-RTL.
”Tu nu trebuie să fii aici, este o şcoală de copii!”, i-a spus atacatorului angajata, Darifa, după ce i-a spus că este musulmană, a declarat ea pentru La Dernière Heure.
ÎN ”CONCEDIU” PENITENCIAR
Către ora locală 10.30 (11.30, ora României), marţi, pe o importantă arteră din Liège, atacatorul a aplicat mai întâi multiple lovituri de cuţit unui număr de două poliţiste, pe care le-a agresat din spate, după care le-a dezarmat şi le-a omorât prin împuşcare cu armele lor.
El a ucis apoi un student în vârstă de 22 de ani, pasager într-o maşină parcată în apropiere.
Condamnat de furturi cu violenţă, consum de stupefiante şi rebeliune, Benjamin Herman beneficia de un ”concendiu” penitenciar şi ar fi urmat să se întoarcă în celulă marţi seara, a precizat parchetul federal.
El ispăşea o serie de pedepse scurte cumulate şi era eliberabil ”în 2020”, a precizat miercuri ministrul belgian al Justiţiei Koen Geens.
Serviciile penitenciare au considerat că ”el nu reprezenta un pericol terorist”, a spus ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...