Beijingul era învăluit luni de o ”ceaţă” groasă gălbuie, capitala chineză fiind afectată de o spectaculoasă furtună de nisip, care agravează poluarea de origine umană, iar combinaţia celor două creează un ”cocteil” peruculos pentru sănătate - nivelul particulelor PM10 a depăşit de aproape 20 de ori nivelul recomandat de OMS - şi reduce vizibilitatea la câteva sute de metri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Agenţia Naţională chineză de Meteorologie a catalogat această furtună de nisip drept una dintre cele mai importante din ultimul deceniu.

În Mongolia vecină - afectată de furtuni asemnănătoare -, 341 de persoane au fost date dispărute, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Primăria Beijingului a suspendat toate activităţile sportive afară în instituţiile şcolare şi le recomandă persoanelor care suferă de probleme respiratorii să nu iasă din casă.

Majoritatea locuitorilor s-au dus însă la serviciu, cu capul bine acoperit, iar unii se protejau cu ochelari de protecţie.

Clădiri emblematice din oraş erau vizibile cu greu, precum sediul televiziunii naţionale, al cărui vârf (etajul 234) se pierdea într-un văl de ceaţă.

Subiectul era discutat amplu pe reţeaua de socializare Weibo.

”Această furtună de nisip portocalie ia proporţia sfârşitului lumii”, aprecia un navigator pe Internet.

Furtunile de nisip - provenind din apropiat Deşert Gobi - sunt frecvente primăvara, în nordul Chinei, însă cerul Beijingului nu a mai fost atât de încărcat de ani de zile.

Calitatea aerului estre considerată ”periculoasă” de către site-ul specializat aqicn.org.

Nivelul particulelor de tip PM10 atingea limita de 999 luni, un nivel de aproape 20 de ori mai mare decât cel recomandat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Nivelul particulelor de tip PM2,5 - şi mai nocive - era de 567, un nivel rareori atins la Beijing în ultimii ani.

Episoade de poluare extremă s-au rărit în ultimii ani în capitala chineză, iar lupta împotriva poluării a devenit o miză majoră în China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.