Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a menţinut joi toate măsurile de susţinere a economiei, în pofida unei creşteri puternice a inflaţiei în zona euro, amânând astfel în decembrie o eventuală decizie cu privire la o normalizare treptată a politicii monetare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei 25 de membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE au confrmat, aşa cum se aştepta, arsenalul monetar aflat în vigoare care să le permită statelor, gospodăriilor şi întreprinderilor, să se finanţeze în bune condiţii şi să nu compromită relansarea economică.

Răscumpărarea datoriei în cadrul programului ”PEPP”, în vederea unei contracarări a efectelor pandemiei covid-19, urmează să continue în această toamnă, ”într-un ritm uşor mai slab” faţă de precedentele două trimestre.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Volumul programului - 1.850 de miliarde de euro -, din care s-a cheltuiet deja 80%, nu s-a schimbat.

Acest dispozitiv excepţional urmează să se încheie la sfârşitul lui martie 2022, în cazul în care criza covid-19 este considerată încheiată, iar analişti pariază pe implementarea unui noi dispozitiv care să asigure o tranziţie lină.

Ratele-cheie au fost menţinute la cel mai scăzut nivel - de minus 0,5% care taxează depozitele în exces ale băncilor, atunci când nu sunt distribute în economie.

O creştere a dobânzilor pe termen scurt pe piaţă reflectă aşteptările multor investitori cu privire la o strângere de către BCE a robinetului creditelor către sfârşitul lui 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.