În jur de 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundaţii, după ce un baraj important din Herson, în sudul Ucrainei, a fost grav avariat marţi dimineaţă. Unele persoane care aşteptau să fie salvate în zonele afectate au fost nevoite să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri sau în copaci de teama apelor care creşteau, relatează corespondentul BBC din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Presa de stat din Rusia a anunţat că cel puţin şapte persoane sunt date dispărute în aşezarea cea mai apropiată de baraj, în timp ce în partea anexată a regiunii ucrainene Herson a fost declarată stare de urgenţă. Este de aşteptat ca nivelul inundaţiilor în unele dintre zonele afectate să atingă cote maxime în cursul zilei de miercuri.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, preşedintele Zelenski acuzând Rusia că a detonat o "bombă ecologică de distrugere în masă". La rândul său, Rusia susţine că Ucraina a efectuat atacul asupra barajului pentru a distrage atenţia de la ceea ce Moscova spune că sunt eşecurile contraofensivei Kievului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La mai bine de 24 de ore de la ruperea barajului de la Nova Kahovka însă se simt consecinţele în timp ce vastul lac de acumulare continuă să se golească, apele sale inundând terenurile în timp ce îşi croiesc drum în aval către Marea Neagră. Imaginile din satelit arată inundaţii masive pe ambele maluri ale fluviului Nipru, în special pe terenurile joase din sud, pe teritoriul controlat de Rusia. În unele comunităţi, apele au fost atât de mari, încât oamenii au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri şi să stea în copaci, aşteptând să fie salvaţi, relatează corespondentul BBC.

Primarul impus de ruşi în Nova Kahovka a declarat că până la 100 de persoane sunt în continuare blocate în aşezare şi a afirmat că o dronă ucraineană a lovit în timpul eforturilor de evacuare, a relatat TASS, citată de The Guardian.

Pe de altă parte, jurnaliştii şi oficialii ucraineni împărtăşeau miercuri un videoclip pe reţelele sociale care ar arăta inundaţiile din oraşul Oleşkî, situat pe malul stâng al Niprului, în Hersonul ocupat de Rusia, notează The Guardian.

În Herson, singurul mare oraş afectat, inundaţiile sunt mai puţin grave, dar operaţiunile de salvare continuă, fiind îngreunate de bombardamentele frecvente dinspre poziţiile ruseşti de peste fluviu.

Apa continuă să inunde regiunea Herson după explozia de la hidrocentrala Kahovka, dar intensitatea inundaţiilor este în scădere. În următoarele 20 de ore se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu încă un metru.

ZELENSKI: "SUTE DE MII DE OAMENI" AU RĂMAS FĂRĂ APĂ

În Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă la supermarketuri.

Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că sute de mii de oameni au rămas fără acces normal la apă potabilă.

"Teroriştii ruşi au dovedit încă o dată că sunt o ameninţare pentru tot ce este viu. Distrugerea unuia dintre cele mai mari rezervoare de apă din Ucraina este absolut deliberată. Cel puţin 100 de mii de oameni trăiau în aceste zone înainte de invazia rusă. Cel puţin zeci de mii sunt încă acolo. Sute de mii de oameni au fost lăsaţi fără acces normal la apă potabilă. Serviciile noastre, toţi cei care pot ajuta oamenii, sunt deja implicaţi. Dar nu putem ajuta decât pe teritoriul controlat de Ucraina. În partea ocupată de Rusia, ocupanţii nici măcar nu încearcă să ajute oamenii. Acest lucru demonstrează încă o dată cinismul cu care Rusia îi tratează pe oamenii ale căror pământuri le-a cucerit şi ceea ce Rusia aduce cu adevărat Europei şi lumii" - a scris Zelenski pe Telegram.

Circumstanţele care au dus la prăbuşirea barajului sunt încă subiectul unor acuzaţii reciproce, dar cu siguranţă nu a fost o întâmplare faptul că s-a întâmplat la doar o zi după ce contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei părea să se declanşeze, notează BBC. Din punct de vedere strict militar, există un fel de logică brutală în ceea ce s-a întâmplat marţi. Temându-se de atacurile ucrainene în orice punct de-a lungul unei linii de front de 1.400 de kilometri, pare probabil că ruşii să fi decis să elimine singurul punct de trecere viabil peste Nipru, la sud de oraşul Zaporojie.

Liderul instalat de Rusia în Hersonul ocupat, Vladimir Saldo, a declarat că sunt afectate între 22.000 şi 40.000 de persoane. Saldo susţine că distrugerea barajului a fost cauzată de Ucraina, dar a lucrat în favoarea armatei ruse.

CITEȘTE ȘI Trupe ucrainene au fost martore la momentul în care soldaţi ruşi au fost efectiv măturaţi de inundaţiile provocate de ruperea barajului de la Nova Kahovka - CNN

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.