Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a declarat luni, la Berlin, că este ”dificil” să se ajungă, în actualul context, la un acord cu Marea Britanie, în pofida unor noi poziţii formulate de Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pe baza poziţiei britanice actuale, este dificil să vedem cum putem ajunge la o soluţie juridic operaţională care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranţă (backstop)”, a declarat Barnier în capitala germană, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul germen de Externe Heiko Maas.

”Astăzi noi nu avem bazele pentru a ajunge la un acord, trebuie să continuăm să lucrăm, să explicăm”, a avertizat Barnier, care a discutat la sfârşitul săptămânii trecute, la Luxemburg, cu premierul britanic Boris Johnson.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Mingea este în terenul britanic”, a apreciat el.

Aceste declaraţii par un duş rece, după ecoul care se voia oprimist, săptămâna trecută, al Guvernului britanic.

”Avansăm, există un impuls”, declara ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay.

Boris Johnson şi preşedintele Consililui European Donald Tusk se întâlnesc luni la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Guvernul lui Boris Johnson a ”făcut progrese, pare să se îndrepte către o recunoaştere a nevoii controlului”, a apreciat Barnier.

Însă, ”pentru moment, propunerile sale sunt foarte parţiale, iar noi nu ne putem mulţumi să fim foarte parşiali”, a avertizat fostul ministru francez.

”Nu există ideologie de partea Uniunii Europene, cu numai voinţa de a găsi situaţii care funcţionează”, a dat asigurări Barnier.

Ultimele propuneri britanice, care nu au fost detaliate în acest stadiu, intervin cu şase săptămâni înaintea datei prevăzute a Brexitului, la 31 octombrie.

Boris Johnson doreşte un acord la summitul european de la 17-18 octombrie, însă el se declară totodată hotărât ca regatul să părăsească UE la data pevăzută şi refuză să ceară o amânare Celor 27.

În centrul problemei se află refuzul Londrei de a accepta ”backstopul”, o ”poliţă de asigurare” menită să împiedice restabilirea unei frontiere fizice între cele două Irlande, în vederea păstrării acordurilor de pace şi a pieţei unice europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.