Banca Mondială va investi în jur de 200 de miliarde de dolari pentru a finanţa acţiuni privind schimbările climatice între 2021 şi 2025, ajutând astfel ţările să se adapteze la efectele încălzirii globale şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Suma este de două ori mai mare decât ce a fost stabilit la acordul din Paris în 2015.

Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, a declarat că persoanele cele mai sărace şi vulnerabile se află în cele mai mari pericole şi a făcut apel către alte instituţii financiare să urmeze exemplul Băncii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Ne mobilizăm să facem mai multe, într-un ritm mai rapid în privinţa climei şi facem apel către comunitatea globală să facă la fel. Ajutăm ţările şi comunităţile să preia controlul pentru a construi un viitor mai sigur şi mai rezistent la schimbările climatice”, a afirmat el.

În 2018, Banca Mondială a alocat 20,5 miliarde de dolari pentru schimbările climatice, ajungând astfel la suma propusă în 2015 la Paris. Totuşi, instituţia a hotărât că este nevoie de mai mult.

Principalul scop va fi adaptarea la efectele schimbărilor climatice care sunt deja inevitabile.

Din cele 200 de miliarde, jumătate vor veni direct de la Banca Mondială iar cealaltă jumătate vor fi împrumuturi sau alte forme de asistenţă de la diferite filiale ale grupului Băncii Mondiale, care au ca scop să mobilizeze mai multe finanţări din sectorul privat.

De exemplu, unele fonduri vor ajuta la furnizarea unor sisteme de avertizare şi prognoze meteo de înaltă calitate, care vor putea ajuta 250 de milioane de persoane din 30 de ţări aflate în curs de dezvoltare să se pregătească de fenomene meteorologice extreme.

Alte fonduri vor merge către agricultura de tip „smart”, care este adaptată mai bine la schimbările meteorologice care sunt aşteptate, astfel fiind protejată producţia alimentară în ţările cel mai grav afectate. De asemenea, va ajuta la protejarea a 120 de milioane de hectare de păduri.

Kristalina Georgieva, directorul executiv al Băncii Mondiale, a declarat: „Oamenii îşi pierd viaţa din cauza efectelor catastrofale ale schimbărilor climatice. Trebuie să luptăm cu cauzele dar trebuie să ne şi adaptăm la consecinţe”.

Andrew Steer, preşedintele Institutului Mondial al Resurselor, a declarat că aceste angajamente curajoase şi ambiţioase vor transmite un semnal puternic către sectorul privat.

„Având în vedere că impactul schimbărilor climatice se simte în jurul globului, ştim că este nevoie de un răspuns mai amplu. Investiţiile în acţiuni privind clima sunt o alegere inteligentă – pot reduce sărăcia, să inspire inovaţie şi să aducă beneficii vaste societăţii”, a declarat el.

Delegaţi din aproape 200 de ţări au început duminică două săptămâni de discuţii pentru a încerca să rezolve diviziunile politice la cea mai importantă adunare ONU privind încălzirea globală de când a fost semnat acordul de la Paris din 2015.

Numeroase studii ale oamenilor de ştiinţă au avertizat privind pericolele unor fenomene meteorologice extreme dacă încălzirea globală va ajunge la 1,5 grade Celsius, semanlând că este nevoie ca guvernele să îşi tripleze eforturile pentru a-şi atinge obiectivele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.