Cutremurul de magnitudinea 7,8 şi numeroasele replici ale acestuia care au zguduit sudul Turciei începând de la 6 februarie au provocat pagube de peste 34 de miliarde de dolari, estimează luni Banca Mondială (BM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această sumă este echivalentul a 4% din PIB-ul Turciei din 2021, precizează instituţia, care precizează că această estimare nu ţine cont de costul reconstrucţiei - ”potenţial de două ori mai mare” se arată într-un comunicat, şi nici de consecinţele asupra creşterii economice turce în viitor.

BM aminteşte că replicile care continuă să se înregistreze riscă să crească suma totală a pagubelor cauzate de dezastru.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea nu ia în calcul nici pagubele cauzate în nordul Siriei, de asemenea puternic afectat de seisme.

Ultima replică a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în provincia Malatya, şi s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor câtorva zeci.

”Acest dezastru ne aminteşte că Turcia se află într-o zonă cu activitate sesimică puternică şi că este necesară o consolidare a rezistenţei infrastructurilor atât private, cât şi publice. Banca Mondială se angajează să susţină eforturile turceşti în acest sens”, declară directorul BM în Turcia, Humberto Lopez, citat în comunicat.

Instituţia precizează că estimările cu privire la ultimele replici sunt în curs de realizare.

Aproximativ 10.000 de replici au avut loc începând de la 6 februarie în Turcia, potrivit Agenţiei publice de gestionarea catastrofelor (AFAD).

Cutremurele recente s-au solodat în total cu peste 44.000 de morţi în sudul şi sud-estul Turciei, potrivit unui ultim bilanţ oficial.

Cutremurul de la 6 februarie, cu o magnitudine de 7,8, a distrus sau avariat foarte puternic peste 170.000 de clădiri în 11 provincii din Turcia şi a afectat nordul Siriei vecine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.