Avortul a fost liberalizat, iar căsătoria între persoane de acelaşi sex legalizată în Irlanda de Nord, în baza hotărârii Parlamentului britanic de la Westminster, de unde sunt expediate afacerile curente în provincia britanică, din cauza paraliziei Executivului local, relatează AFP.
Spre deosebire de restul Regatului Unit, în care este autorizat din 1967, avortul era ilegal până în prezent în Irlanda de Nord - mai puţin în cazul în care sarcina ameninţa viaţa mamei. Căsătoria între persoane de acelaşi sex, autorizată în toată ţara, rămânea de asemnea interzisă.
Rămasă fără Executiv din ianuarie 2017, în urma unui scandal politico-financiar, provincia britanică Irlanda de Nord are în prezent instituţiile politice blocate.
Profitând de această paralizie politică locală, deputaţii de la Westminster au adoptat amendamente, în iulie, în vederea extinderii dreptului la avort şi de căsătorie între persoane de acelaşi sex în Irlanda de Nord, în cazul în care niciun Guvern nu intra în funcţie până luni.
Aceste modificări au intrat în vigoare la Belfast la miezul nopţii de luni spre marţi (2.00, ora României).
Primele căsătorii între persoane de acelaşi sex urmează să aibă loc ”cel mai târziu” ”în săptămâna Sf. Valentin în 2020”, potrivit secretarului de stat britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Julian Smith.
”Am ajuns în ziua în care spunem adio legiolor privind avortul opresive care ne-au controlat corpurile şi ne-au refuzat dreptul de a alege”, s-a felicitat pe Twitter Grainne Teggart, conducătorul campaniei ONG-ului Amnesty în Irlanda de Nord.
ZI ”FOARTE TRISTĂ”
Pentru a se opune acestor modificări, deputaţii nord-irlandezi s-au întrunit luni după-amiaza pentru a dezbate legea - o acţiune simbolică. Concret, fără susţinerea mai multor partide, nu pot fi aleşi un premier şi un vicepremier, iar legea adoptată de Londra nu a putut fi blocată luni.
Între parlamentarii reuniţi s-au aflat membri ai principalului partid unionist şi ultraconservator DUP, care se opune oricărei relaxări în acest probleme, condus de către fostul premier nord-irlandez Arlene Foster.
”Este o zi foarte tristă”, a declarat ea pentru presă după sesiunea parlamentară. ”Ştiu că anumite persoane ar vrea să sărbătorească azi şi le spun «gândiţi-vă la aceia dintre noi care suntem foarte trişti azi şi care consideră că acesta este un afront adus demnităţii umane şi vieţii umane»”.
Manifestanţi împotriva avortului erauprezenţii în apropierea Adunării nord-irlandeze, unii purtând pancarte care proclamau ”Avortul? Nu în numele meu”. Între protestatari, Bernadette Smyth, directoatrea grupului Precious Life Northern Ireland, a denunţat hotărârea luată de Londra, pe care o consideră ”nedemocratică şi nedreaptă”.
Conducătoarea Partidului republican Sinn Fein în Irlanda de Nord Michelle O'Neill a catalogat tentativa de blocaj de luni drept ”o lovitură politică”.
Trevor Lunn, un ales din cadrul Partidului Alliance (centru), i-a acuzat pe deputaţii care au revenit în Parlament de ”fanfaronadă”, apreciind că ”o fac doar pentru a încerca să le nege femeilor şi persoanelor LGBT drepturile care le sunt garantate în restul Regatului Unit”.
În faţa manifestanţilor împotriva avortului, manifestanţi ”pro choice”, care susţin modificarea legii, au depus în faţa Parlamentului litere mari şi albe care formau cuvântul ”scoatere de sub incidenţă penală”.
Jane Peaker, o bucătărească în vârstă de 24 de ani, consideră că ”se întâmplă un lucru bun, chiar dacă nu vine de la Guvernul nostru”, ci de la Londra, însă ”este totuşi o victorie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.