Recursul Ungariei împotriva Parlamentului European (PE) vizând o procedură împotriva Budapestei din cauza riscului iunei încălcări a valorilor Uniunii Europene (UE) este necesar să fie respinsă, a estimat joi, în avizul său, avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această problemă a respectării statului de drept se află în centrul conflictului dintre Bruxelles şi Budapesta - care blochează, împreună cu Polonia, un plan european de relansare economică post-covid, în semn de protest faţă de un nou mecanism care condiţionează plata fondurilor europene de respectarea valorilor UE.

Procedura lansată de către PE poate să conducă în mod teoretic la  privarea Ungariei de dreptul de vot în cadrul Consiliului European, însă are puţine şanse de succes, din cauză că necesită unanimitatea - mai puţin votul ţării vizate.

Aceeaşi procedură - în baza Articolului 7 a Tratatului UE - a fost lansată împotriva Poloniei, însă de către Comisia Europeană, în 2017.

În avizul său - căruia CJUE nu este obligată să-i dea curs -, avocatul general apreciază că această contestare a validităţii rezoluţiei adoptate de către PE nu este întemeiată.

Budapesta contestă, în recursul său, condiţiile adoptării prin vot a rezoluţiei PE, apreciind că ar fi trebuit să se ţină cont de abţineri în calcularea majorităţii de două treimi necesare - ceea ce ar fi condus, consideră Ungaria, la neobţinerea acestei majorităţi de două treimi.

În concluziile sale, avocatul general Michal Bobek subliniază că Regulamentul Intern al Parlamentului cu privire la adoptarea prin vot a unui text - aflat în vigoare la acea vreme - prevedea ca numai voturile ”pentru” şi voturile ”împotriva” să fie luate în calcul la stabilirea sufragiilor exprimate şi ”excludea în mod clar abţinerile”.

Michal Bobek subliniază, de asemenea, că eurodeputaţii au fost informaţi cu o zi şi jumătate înainte de vot că abţinerile nu vot fi înregistrate ca sufragii exprimate şi că, ”astfel, aceştia şi-au putut exercita dreptul de vot ţinând cont de acest lucru”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.