Preşedintele american Donald Trump a respins luni acuzaţiile democraţilor din Camera Reprezentanţilor pentru demiterea sa, avocaţii săi cerând respingerea imediată a acestora de către republicanii din Senat, într-un memorandum care include argumente juridice şi politice, transmite Reuters.
Memorandumul pentru Proces, de 116 pagini, respinge acuzaţiile că preşedintele republican a abuzat de funcţia sa şi a obstrucţionat Congresul, reprezentând prima apărare cuprinzătoare a lui Trump înainte ca procesul să înceapă efectiv marţi.
”Senatul ar trebui să respingă Articolele pentru Demitere şi să îl achite imediat pe preşedinte”, conchide memorandumul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Trump, al patrulea dintre 45 de preşedinţi americani care riscă să fie destituit printr-un astfel de proces, este acuzat de abuz de putere prin solicitarea adresată Ucrainei de a-l investiga pe rivalul său democrat Joe Biden şi de obstrucţionarea unei investigaţii a Congresului referitoare la activitatea sa.
Democraţii afirmă că Trump a abuzat de funcţie prin blocarea asistenţei militare destinată Ucrainei în cadrul unei campanii de presiuni şi că a obstrucţionat Congresul prin refuzul de a-i pune la dispoziţie documente şi prin interzicerea unor oficiali ai administraţiei de a depune mărturie, chiar dacă au fost citaţi de investigatorii din Cameră.
Apărarea lui Trump argumentează că nicio acuzaţie nu este o faptă care să justifice destituirea, că acesta a acţionat în conformitate cu atribuţiile sale de preşedinte de a lua decizii de politică externă şi de a pune la dispoziţie informaţii Congresului şi că reprezentanţii Camerei au efectuat un proces eronat, părtinitor, înainte de inculparea de pe 18 decembrie.
”Camera Reprezentanţilor s-a axat pe două Articole pentru Destituire care nu acuză vreun delict sau vreo încălcare a legii – cu atât mai puţin ”ilegalităţi grave sau delicte”, aşa cum prevede Constituţia. Nici măcar nu se apropie de pragul constituţional pentru înlăturarea preşedintelui din funcţie”, afirmă avocaţii.
Sumarul memorandumului prezidenţial afirmă că ”noua teorie de abuz de putere” a Camerei Reprezentanţilor nu este o faptă care poate fi inculpată şi este sub standardul constituţional de ”trădare, mită sau alte ilegalităţi şi delicte grave”.
Memorandumul respinge acuzaţia de obstrucţionare a Congresului ca fiind ”frivolă şi periculoasă”, afirmând că preşedintele şi-a exercitat drepturile legale prin opoziţia faţă de solocitările Congresului pentru informaţii, cunoscute drept citaţii.
Documentul îi mai acuză pe democraţii din Cameră că au condus un proces aranjat şi că au reuşit să dovedească doar că Trump nu a făcut nimic greşit şi argumentează, aşa cum a mai făcut Casa Albă în mod repetat, că este un efort de a inversa victoria în alegeri a lui Trump în 2016 şi să împiedice realegerea acestuia în noiembrie.
În timp este improbabil ca Senatul controlat de republicani să îl înlăture din funcţie pe Trump, este important ca acesta să diminueze acuzaţiile democraţilor şi impactul politic al acestora, în perspectiva alegerilor.
În cadrul apărării sale, avocaţii lui Trump îşi exprimă argumentele în termeni politici.
”Vor să se folosească de procesul pentru destituire pentru a influenţa alegerile din 2020. Nu este o întâmplare că Senatul trebuie să analizeze destituirea preşedintelui în timpul unui an electoral”, potrivit documentului.
”Pur şi simplu, democraţii nu au răspuns la rezultatele preşedintelui în restaurarea prosperităţii economiei americane, refacerea armatei şi confruntarea adversarilor Americii”, arată documentul.
Reprezentanţii democraţi în procesul pentru destituire afirmă într-un documentul propriu înregistrat luni la Senat că preşedintele ”a pus în pericol securitatea noastră naţională şi auto-guvernanţa noastră democratică”.
”Preşedintele Trump susţine că Senatul nu poate să îl destituie chiar dacă Camera dovedeşte fiecare acuzaţie din Articolele pentru Destituire. Este o afirmaţie care dă fiori. Este şi total greşită”, au scris democraţii, argumentând că în pofida blocajului lui Trump, Camera a strâns ”dovezi covârşitoare privind vinovăţia acestuia”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.