Cel puţin 25 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei în lovituri aeriene efectuate de guvernul sirian şi de Rusia, a declarat luni dimineaţă serviciul de salvare condus de opoziţia siriană, cunoscut sub numele de „Căştile Albe”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Avioane ruseşti şi siriene au lovit duminică oraşul Idlib din nordul Siriei, controlat de rebeli, au declarat surse militare, în timp ce preşedintele Bashar al-Assad a promis să zdrobească insurgenţii care au pătruns în oraşul Alep.

De asemenea, armata siriană a declarat că a recucerit mai multe oraşe pe care rebelii le-au luat în ultimele zile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rezidenţii au declarat că un atac a lovit o zonă rezidenţială aglomerată din centrul oraşului Idlib, cel mai mare oraş dintr-o enclavă rebelă de lângă graniţa cu Turcia, unde aproximativ patru milioane de oameni trăiesc în corturi şi locuinţe improvizate. Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite, potrivit salvatorilor de la faţa locului.

Armata siriană şi aliatul său, Rusia, spun că ţintesc ascunzătorile grupurilor de insurgenţi şi neagă că ar fi atacat civili.

Potrivit Căştilor Albe, zece copii se numără printre morţii atacurilor aeriene de duminică din Idlib şi din împrejurimi şi asupra altor ţinte din teritoriul controlat de rebeli în apropiere de Alep.

Bilanţul total al victimelor atacurilor siriene şi ruse de la 27 noiembrie a ajuns la 56 de morţi, inclusiv 20 de copii, a adăugat grupul într-o declaraţie pe X. Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Insurgenţii sunt o coaliţie de grupuri armate laice principale susţinute de Turcia, împreună cu Hayat Tahrir al-Sham, o grupare islamistă care a fost desemnată drept grup terorist de către SUA, Rusia, Turcia şi alte state.

Într-o declaraţie comună, Statele Unite, Franţa, Germania şi Marea Britanie au solicitat „dezescaladarea de către toate părţile şi protecţia civililor şi a infrastructurii pentru a preveni noi strămutări şi perturbarea accesului umanitar”.

Insurgenţii au preluat controlul asupra întregii provincii Idlib în ultimele zile, fiind cel mai îndrăzneţ atac al lor din ultimii ani într-un război civil în care liniile de front au fost în mare parte îngheţate din 2020. Ei au pătruns, de asemenea, în oraşul Alep, la est de Idlib, vineri seara, forţând armata să-şi părăsească poziţiile.

În comentarii publicate pe mass-media de stat, Assad a declarat: „Teroriştii cunosc doar limbajul forţei şi acesta este limbajul cu care îi vom zdrobi”.

Armata siriană a declarat că zeci de soldaţi ai săi au fost ucişi în luptele din Alep.

GENERAL RUS DEMIS DE PUTIN

Duminică, bloggerii de război ruşi au relatat că Moscova l-a demis pe Serghei Kisel, generalul de la comanda forţelor ruse din Siria. 

Rusia este un aliat-cheie al lui Assad. Înlăturarea lui Kisel, în vârstă de 53 de ani, a fost raportată de canalul Telegram Rybar, care este apropiat de Ministerul rus al Apărării, şi de blogul Voenni Osvedomitel (Informator militar).

Potrivit unor informaţii neconfirmate, Kisel ar fi fost înlocuit de generalul-colonel Aleksandr Ceaiko.

Blogurile militare au fost critice cu privire la performanţele lui Kisel, care a comandat anterior Armata 1 de tancuri a Gărzilor Rusiei în regiunea Harkov din Ucraina, unde forţele Moscovei au fost respinse într-un contraatac fulgerător de către trupele ucrainene la sfârşitul anului 2022.

„Se pare că ar fi trebuit să îşi dezvăluie talentele ascunse în Siria, dar ceva i-a stat din nou în cale”, a scris Voenni Osvedomitel.

Rybar a comentat: „Abordarea trebuie să se schimbe. Ringul sirian a fost mult timp un loc pentru spălarea reputaţiei generalilor fără succes care s-au dovedit a fi incompetenţi în zona operaţiunii militare speciale” (termenul rusesc pentru războiul din Ucraina).

Rybar a speculat că Rusia ar putea apela chiar la Serghei Surovikin, un general care şi-a câştigat porecla de „Generalul Armaghedon” pentru cruzimea sa în Siria şi care a fost pentru scurt timp responsabil de efortul de război din Ucraina. Surovikin a fost retrogradat anul trecut, când informaţii neconfirmate au afirmat că ar fi fost investigat pentru o posibilă complicitate la revolta grupului de mercenari Wagner din Rusia.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a efectuat o serie de remanieri militare care nu au fost anunţate public.

CONTRAOFENSIVĂ SIRIANĂ

Avansul din ultimele zile al insurgenţilor în Siria a fost primul din martie 2020, când Rusia şi Turcia, care sprijină rebelii, au convenit asupra unei încetări a focului care a dus la oprirea acţiunilor militare în nord-vestul Siriei.

Alep a fost deţinut de guvern de la victoria din 2016, unul dintre principalele puncte de cotitură ale războiului, când forţele siriene susţinute de Rusia au asediat şi au devastat zonele estice controlate de rebeli.

Surse militare au declarat că trupele siriene care s-au retras din oraş se regrupează acum, iar întăriri au fost, de asemenea, trimise pentru a ajuta la contraatac. Potrivit a două surse militare, lipsa efectivelor a contribuit la retragerea rapidă a forţelor armatei siriene în ultimele zile.

Câştigurile rebelilor au venit după ce Israelul şi-a intensificat loviturile asupra bazelor iraniene din Siria şi asupra forţelor Hezbollah susţinute de Iran în Liban. Miliţiile aliate Iranului, conduse de Hezbollah, au avut o prezenţă puternică în zona Alep.

Şeful Forţelor Democratice Siriene (SDF), susţinute de SUA, a declarat luni că luptătorii săi din nord-vestul Siriei se confruntă cu atacuri intense pe mai multe fronturi.

Comandantul SDF, Mazloum Abdi, a declarat că gruparea a încercat să stabilească un „coridor umanitar” care să lege regiunile nord-estice controlate de kurzi de Tel Rifaat, o zonă strategică la nord-vest de Alep.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan i-a spus duminică secretarului de stat american Antony Blinken că Turcia nu va permite ceea ce el a numit ameninţări teroriste care vizează securitatea sa sau civilii sirieni, au declarat surse diplomatice turce.

Războiul, care a ucis sute de mii de oameni şi a strămutat mai multe milioane de persoane, durează din 2011 şi nu s-a încheiat oficial. Majoritatea luptelor grele au încetat în urmă cu câţiva ani, după ce miliţiile susţinute de Iran şi aviaţia rusă l-au ajutat pe Assad să preia controlul asupra tuturor oraşelor importante.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, aflat duminică în vizită la Damasc, a declarat că situaţia din Siria este „dificilă”, însă guvernul Assad se va impune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.