Autorităţile din Tadjikistan au acuzat marţi un partid de opoziţie interzis în această ţară din Asia Cetrală, după asasinarea a patru turişti occidentali, revendicată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şapte turişti pe bicicletă străini, veniţi să înfrunte strâmtorile celebrului drum din Pamir, au fost loviţi duminică de o maşină şi atacaţi de bărbaţi înarmaţi în regiunea Danghara, la 150 de kilometri sud de capitala Duşambe.

Doi americani, un eleveţian şi un olandez au fost ucişi. Un elveţian şi un olandez au fost răniţi, iar o turistă franceză a scăpat nevătămată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

După ce au evocat iniţial pista unui accident rutier, autorităţile din fosta republică sovietică au anunţat că suspecţii ”aveau cuţite şi arme de foc” şi că un turist a fost rănit cu o armă albă.

Atacul a fost revendicat luni de gruparea Statul Islamic într-un comunicat în arabă difuzat online, dezvăluit de Site, un grup specializat în supravegherea reşelelor jihadiste.

Însă Ministerul de Interne tadjik a respins marţi această revendicare şi a desemnat Partidul Renaşterii Islamice a Tadjikistanului, o formaţiune considerată moderată la momentul interdicţiei sale în 2015, criticată de occidentali.

Grupul ”a acţionat din ordinul” lui Nosirhudjy Ubaidov, un ”membru activ” al partidului, a dat asigurări ministerul.

El era condus de alt ”membru activ” al acestui partid, Husein Abdusamadov, în vârstă de 33 de ani, care a fost arestat şi a trecut la mărturisiri, a adăugat aceeaşi sursă într-un comunicat.

Potrivit depoziţiei sale la poliţie, Abdusamadov a urmat - în Iran - ”un antrenament ideologic, militar şi vizând să efectueze acte de sabotaj”.

În acest scop, ”el s-a dus în patru rânduri în oraşele (iraniene) Qom şi Mazandar în 2014-2015”, se arată în comunicat.

În Iran, ”el i-a jurat credinţă lui Nosirhudjy Ubaidov”, un membru activ al Partidului Renaşterii Islamice din 1992, potrivit aceleiaşi surse.

Relaţiile dintre Iran şi Tadjikistan - care împart moştenirea culturală şi lingvistică persană - se confruntă cu tensiuni puternice de când această ţară, cea mai săracă din Asia Centrală, s-a îndreptat către Arabia Saudită şi alte ţări arabe bogate, sperând să atragă investiţii în economia sa.

ŢARĂ LAICĂ

Până în prezent, patru suspecţi - între care şi Husein Abdusamadov - au fost arestaţi, iar alţi patru au fost ucişi de forţe de ordine în operaţiuni de căutare a autoritlor atacului, potrivit poliţiei tadjice.

Tadjikistanul, o ţară a cărei populaţie este majoritar sunnită, face din lupta contra integrismului religios o prioritate. Autorităţile apreciază că peste 1.000 de tadjici s-au alăturat jihadiştilor în Irak şi Siria.

Ele au adoptat în 2015 măsuri radicale în vederea contracarării influenţei extremiştilor religioşi, între care bărbierirea cu forţa a bărbaţilor cu bărbi şi o campanie contra purtării hijabului.

Autorităţile au interzis de asemenea partidul de opoziţie Renaşterea Islamică, la acea vreme singurul partid ilsmic legal în ţară, considerat moderat, acuzaându-l că a căutat să instaureze un ”stat islamic” în Tadjikistan.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi ONU s-au declarat îngrijorate după această interdicţie. Organizaţii de apărarea drepturilor omului au acuzat autorităţile că folosesc ameninţarea islamistă ca pretext pentru a înlătura această formaţiune.

Acest rar atac jihadist în Tadjikistan, o ţară vecină cu Afganistanul - în care forţe locale susţăinute de NATO luptă atât împotriva SI, cât şi talibanilor - are loc în contextul în care anul 2018 a fost declarat ”anul turismului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.