Un judecător de la Înalta Curte din Noua Zeelandă a hotărât în favoarea autorităţilor din domeniul sănătăţii care au cerut custodia unui bebeluş de şase luni după ce părinţii lui au refuzat intervenţia chirurgicală care i-ar salva viaţa, temându-se că sângele donat ar putea proveni de la persoane vaccinate, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Verdictul pronunţat joi este aşteptat să aibă consecinţe vaste şi a devenit principalul motiv al protestararilor anti-vaccin, care au organizat demonstraţii în afara sălii de judecată.

Copilul de şase luni, cunoscut sub numele de bebeluşul W, nu va supravieţui fără o intervenţie chirurgicală urgentă care să îi corecteze un defect cardiac congenital. Părinţii lui au spus că nu sunt dispuşi să continue procedura medicală decât dacă li se oferă garanţia că bebeluşul va primi sânge doar de la donatori nevaccinaţi.

Autorităţile sanitare din Noua Zeelandă şi banca de transfuzii au susţinut că decizia de a permite părinţilor să refuze sângele unor donatori vaccinaţi ar crea un precedent periculos, iar pacienţii ar putea cere să aleagă de unde provine sângele lor.

Decizia Înaltei Curţi îl plasează pe băiat în custoria medicului pediatru şi a cardiologului său ”în scopul consimţământului ofeirt unei intervenţii chirurgicale, cu scopul de a aborda obstrucţia şi toate problemele medicale legate de acea intervenţie chirurgicală, inclusiv transfuzia de sânge”, a declarat judecătorul Ian Gault într-un rezumat al hotărârii.

Perioada în care custodia va fi valabilă va dura de miercuri până la finalizarea intervenţiei chirurgicale şi a recuperării postoperatorii, cel mai târziu în ianuarie 2023. Părinţii vor păstra tutela în toate celelalte probleme.

În interviurile anterioare, părinţii au spus că băieţelul avea nevoie de o intervenţie chirurgicală ”aproape imediat”, dar că sunt „extrem de îngrijoraţi de sângele pe care (medicii) îl vor folosi”.

Judecătorul a remarcat că serviciul de tranfuzii din Noua Zeelandă a prezentat dovezi din ultimele şase luni ale unei ”creşteri semnificative a potenţialilor primitori de sânge care solicită sânge de la donatori nevaccinaţi sau au întrebpri despre donarea dirijată. Tendinţe similare au fost observate în alte ţări”.

Potrivit BBC, judecătorul a respins cererea părinţilor de a primi sânge de la donatori nevaccinaţi, considerând-o inutilă şi nepractică şi a fost de acord cu autorităţile sanitare că ”supravieţuirea băiatului a fost de fapt dependentă de acordarea cererii”.

Cu toate acestea, Gault a subliniat că părinţii au rămas principalii tutori ai băiatului şi a spus că medicii trebuie să îi ţină la curent în orice moment cu privire la tratamentul şi starea lui.

Judecătorul Gault a respins, de asemenea, o cerere din partea avocatului părinţilor, Sue Grey, de a înfiinţa un serviciu personalizat pentru donatori, cu sânge de la donatori exclusiv nevaccinaţi.

Gault a decis că ”nu există dovezi ştiinţifice că ar fi vreun risc legat de vaccinul Covid-19 din sângele donat” de persoanele vaccinate.

De asemenea, în timpul cazului a ieşit la iveală faptul că în cadrul unei întâlniri cu medicii de la spitalul Starship din Auckland, părinţii au fost însoţiţi de o ”persoană de sprijin” care a deturnat conferinţa.

Ei au spus că persoana a prezentat o mulţime de teorii ale conspiraţiei nefondate şi a continuat susţinând că mureau copii din cauza transfuziilor la spital.

Adresându-se manifestanţilor în faţa tribunalului în urma deciziei, fosta prezentatoare TV şi lidera de campanie anti-vaccin Liz Gunn a spus că decizia este ”greşită la toate nivelurile”.

Te Whatu Ora, autoritatea sanitară din Noua Zeelandă, a recunoscut că acest caz a reprezentat ”o situaţie dificilă pentru toţi cei implicaţi”, dar a subliniat că prioritatea sa este ”sănătatea şi bunăstarea” tuturor copiilor aflaţi în grija sa.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.