Autorităţile din Indonezia au ridicat nivelul alertei de pericol pentru vulcanul Anak Krakatau care a declanşat sâmbătă un tsunami care a ucis cel puţin 430 de persoane şi au extins zona de izolare la 5 kilometri, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Zborurile din jurul vulcanului au fost redirecţionate, iar statutul vulcanului a fost crescut la o alertă ridicată, al doilea cel mai înalt nivel. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Există pericolul unor noi erupţii. Oamenii aflaţi în apropierea vulcanului ar putea fi loviţi de roci şi cenuşă groasă”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei de dezastre naţionale.
 
Oamenii sunt transportaţi din oraşul Sumur de pe insula Java, cea care a fost lovită puternic de tsunami şi a fost printre ultimele zone la care au ajuns echipajele de salvare. 
 
Aulia Arriani, care lucrează pentru Crucea Roşie Indonezia, a informat că locuitorii sunt transportaţi departe de zona de coastă din Sumur.
 
„Vulcanul face viaţa neplăcută. M-am întâlnit astăzi cu o femeie care a spus că este ca şi cum te-ar fi dat cineva cu ardei chilli la ochi”, a declarat Arriani.
 
Oamenii au fost avertizaţi să stea la o distanţă de cel puţin 1 km de coastă în zonele afectate de tsunamiul de sâmbătă care a lăsat fără case peste 20.000 de persoane.
 
„Există încă pericolul unei căderi de teren, chiar sub nivelul mării sau la nivelul mării”, a declarat Rudy Sunendar, şeful departamentului de geologie din Ministerul Energiei din Indonezia. „Nu ştim exact pentru încă nu am mers pe teren. Având în vedere interpretările imaginilor din satelit, a existat o prăbuşire a unelor zone din muntele Anak Krakatau”, a adăugat el.
 
Miercuri, Salvatorii indonezieni întâmpinau dificultăţi din cauza unor ploi diluviene, în salvarea unor locuitori de pe insule şi în a ajunge în sate izolate afectate.
 
”Ploi puternice au provocat revărsarea unui râu şi există inundaţii în mai multe locuri”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Sutopo Purwo Nugroho.
 
Potrivit unor experţi, catastrofa de sâmbătă a avut loc în urma unei erupţii moderate, care a cauzat o scufundare submarină a unei părţi a vulcanului şi deplasarea unor vaste cantităţi de apă.
 
Anak s-a format către 1928, în caldera Krakatoa, a cărui erupţie catastrofică a omorât 36.000 de oameni în 1883.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.