Autorităţile din Europa fac investigaţii pentru a afla dacă atacatorul din Noua Zeelandă avea legături cu mişcările de extremă-dreapta de pe continent, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Începând de vineri, autorităţile din Turcia, Bulgaria şi Grecia au început investigaţii oficiale privind călătoriile atacatorului în Europa înainte să se mute în Noua Zeelandă.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Conform procurorului general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, Tarrant a vizitat Bulgaria între 9 şi 15 noiembrie 2018, susţinând că doreşte să viziteze „locurile istorice şi să studieze istoria ţării balcanice”.
 
Investigatorii bulgari au declarat că Tarrant a ajuns în Sofia din Dubai pe 9 noiembrie şi a închiriat o maşină în următoarea zi pentru a vizita 10 obiective istorice. Pe 15 noiembrie el a zburat la Bucureşti iar acolo a închiriat o maşină pentru a călători în Ungaria, a precizat Ţaţarov.
 
Brenton Tarrant, un australian de 28 de ani, ar fi călătorit prin Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, inclusiv în Turcia, Franţa, Pakistan, Bulgaria, Ungaria şi Coreea de Nord.
 
Manifestul publicat de el cu câteva minute înainte să atace două moschei în Christchurch vineri şi să ucidă 50 de persoane arată că în timp ce el călătorea în vestul Europei în 2017 viziunile sale privind imigraţia s-au „schimbat dramatic”.
 
Tarrant a scris că în timpul călătoriilor sale din Franţa, Portugalia şi Spania a fost terifiat de uciderea lui Ebba Akerlund, o fată de 11 ani, după ce un cetăţean din Uzbekistan a intrat cu maşina într-un grup de pietoni în Stockholm în aprilie 2017.
 
Două dintre puştile folosite în atacul din Christchurch au referinţe la Akerlund scrise pe ele, printre alte mesaje.
 
De asemenea, în manifestul său el face referire la alegerile din Franţa din 2017, susţinând că a fost dezamăgit profund de înfrângerea lui Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională.
 
Tarrant a scris că a simţit „furie şi o disperare sufocantă” din cauza „invadatorilor”, susţinând că francezii sunt „o minoritate” în propria lor ţară.
 
Deşi Tarrant nu se afla pe listele serviciilor secrete din Australia sau Noua Zeelandă, experţii consideră că este probabil ca el să fi fost influenţat de mişcarea „identitară” de extremă dreapta.
 
Formată în Franţa în 2016, mişcarea este îngrijorată de ceea ce membrii ei consideră ca fiind înlocuirea culturii europene cu una non-europeană, multe dintre aceste argumente fiind repetate şi în manifestul lui Tarrant, intitulat „Marea Înlocuire”.
 
Expertul antiterorist Greg Barton, de la Universitatea Deakin din Melbourne, a declarat că Tarrant susţine multe dintre ideile mişcării.
 
„Sunt doar speculaţii, dar ar avea sens ca el să fi preluat aceste idei cât a călătorit în Europa”, a declarat el pentru Guardian Australia.
 
Oficialii greci au informat că Tarrant a vizitat Grecia pentru scurt timp în 2016. Un comunicat al Ministerului Protejării Cetăţenilor a precizat că el a zburat din oraşul turc Istanbul pe 20 martie şi a stat pentru câteva zile pe insulele Creta şi Santorini.
 
De asemenea, Tarrant a călătorit şi în Turcia de două ori în 2016, stând acolo în total 46 de zile, conform televiziunii de stat TRT World. El a vizitat Turcia între 17 şi 20 martie pentru ca apoi să se întoarcă pe 13 septembrie şi să stea până pe 25 octombrie.
 
Conform televiziunii, un oficial turc a declarat că autorităţile turce „investighează în prezent mişcările teroristului şi legăturile sale cu ţara”.
 
În manifest există referiri explicite către Imperiul Otoman, Turcia şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Tarrant afirmă că musulmanii ar trebui să fie daţi afară din partea europeană a Turciei.
 
Australianul a călătorit, de asemenea, cu autocarul în Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina între 28 şi 30 decembrie 2016.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.