Peste 500 de şcoli suspectate că ar funcţiona ilegal au fost descoperite în Anglia în ultimii trei ani de către Ofsted, organizaţia de monitorizare a şcolilor, scrie The Guardian.
Unele dintre şcoli se aflau în condiţii deplorabile având capcane pentru şobolani, cabluri în poziţii care puneau în pericol copiii şi guri de canalizare neacoperite, au informat inspectorii Ofsted. Într-una din şcoli, elevii erau lăsaţi să se joace pe calculator toată ziua în timp ce în alta inspectorii au găsit elevi în toate clasele repetând texte religioase, aparent aceasta fiind singura lor activitate.
În unele cazuri, consiliul local a plătit 27.000 de lire pe an pentru ca unul dintre elevi să fie educat într-o unitate neînregistrată. În alte situaţii, au fost găsiţi profesori care predau deşi fuseseră daţi afară sau membri ai staff-ului care nu aveau pregătirea necesară şi care nu fuseseră verificaţi la angajare, în clădiri în care igiena toaletelor nu era corespunzătoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Informaţiile, făcute publice de Ofsted vineri, arată că inspectorii au investigat 521 de instituţii începând cu ianuarie 2016.
Ofsted a estimat că 6.000 de copii au fost educaţi în 259 de şcoli neînregistrate, dintre cele care au fost inspectate până acum, însă conform lui Victor Shafiee, directorul adjunct al Ofsted, această cifră reprezintă doar „vârful aisbergului”.
„Toţi inspectorii mi-au transmis că mai sunt multe şcoli în aceeaşi situaţie. Nu este normal ca copiii vulnerabili, izolaţi, să ajungă în astfel de locuri unde nu există supraveghere, nu există o calitate a învăţământului”, a afirmat el.
Shafiee a precizat că cei mai vulnerabili copii ajung să fie supravegheaţi de cei mai puţin pregătiţi adulţi şi drept urmare „li se răpeşte şansa la un viitor strălucit”. Părinţii sunt înşelaţi de multe ori, în unele cazuri plătind 7.500 de lire pe an pentru ca copilul lor să fie educat într-o şcoală ilegală sau neînregistrată.
Aproape un sfert din aceste şcoli (23%) se află în Londra, restul fiind împărţite egal în restul ţării. O cincime (21%) sunt şcoli religioase, printre care şi 36 islamice, 18 evreieşti şi 12 creştine iar 28% reprezintă şcoli alternative pentru elevii care nu fac faţă educaţiei la şcolile principale.
Până în prezent, 71 de şcoli au primit un avertisment scris din partea inspectorilor, 15 dintre acestea închizându-se de atunci iar 39 şi-au schimbat modul de operare pentru a respecta legea iar nouă s-au înregistrat ca şcoli independente. A existat însă o singură punere sub acuzare, alte două fiind în aşteptare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.