Biroul Naţional Electoral a anunţat duminică seara că până la 98,2% dintre alegătorii maghiari prezenţi la urne au respins cotele obligatorii de migranţi impuse de blocul comunitar, însă autorităţile se aşteaptă ca referendumul crucial să fie invalidat ca urmare a prezenţei reduse la vot, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primele rezultate ale referendumului au fost publicate după numărarea a până la 94,8% din voturile valide exprimate şi arată că doar 1,8% dintre alegătorii maghiari prezenţi la urne au votat în favoarea cotelor de migranţi.

Însă, sondajele de opinie şi exit-poll-urile realizate de televiziunile maghiare arată că prezenţa la vot nu a depăşit pragul electoral de 50% necesar pentru validarea referendumului controversat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Parlamentarul Fidesz Gergely Gulyas a declarat că până la 45% dintre cetăţenii maghiari cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne, potrivit exit-poll-urilor.

Cu o zi înaintea referendumului, premierul maghiar a lansat un apel la mobilizarea alegătorilor la urne pentru a respinge cotele de migranţi stabilite de Uniunea Europeană, el susţinând că cetăţenii au datoria de a ajuta executivul să lupte cu metodele liberale eşuate ale elitei de la Bruxelles. 

"Migraţia în masă fără control înseamnă o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur. Depinde de noi, cetăţenii europeni, să aducem Europa înapoi la raţiune sau să o lăsăm să se dezintegreze", a spus premierul în ajunul referendumului.

Apelul lui Orban a avut loc în contextul în care un sondaj de opinie dat publicităţii sâmbătă indica faptul că prezenţa la referendum ar putea fi de 46%, după ce în urmă cu o lună prezenţa scontată la vot era de 54%. Însă, pentru ca referendumul să fie validat, este necesară participarea la scrutin a cel puţin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Întrebarea la care cetăţenii din Ungaria au fost chemaţi să răspundă la urne este: "Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria, fără aprobarea Parlamentului?".

Prin referendumul de duminică, Viktor Orban, aflat la jumătatea celui de-al treilea mandat de premier, vrea să obţină sprijinul populaţiei pentru oprirea afluxului de migranţi musulmani pe teritoriul european, argumentând că aceştia ameninţă identitatea creştină şi cultura Ungariei şi Europei.

În opinia sa, Uniunea Europeană are nevoie să îşi consolideze frontierele pentru a-i ţine pe migranţi afară, aşa cum a făcut Ungaria anul trecut, când autorităţile maghiare au construit garduri la frontiera de sud cu Serbia şi Croaţia. Viktor Orban a sugerat săptămâna trecută că blocul comunitar trebuie să construiască un "oraş uriaş pentru refugiaţi" pe teritoriul libian, unde migranţii ar urma să fie deportaţi din Europa, tocmai pentru a-şi depune acolo cererile de azil.

Aproape 400.000 de migranţi au traversat Ungaria anul trecut, în drum către Europa de Vest. Însă gardul de sârmă ghimpată, atât de criticat, şi noua politică de expulzare s-au dovedit eficiente. În primele patru din cele cinci săptămâni ale lunii septembrie, poliţia a raportat că niciun migrant nu a trecut frontiera în 12 zile consecutive. Ungaria a acordat anul trecut azil unui număr total de 508 refugiaţi, iar anul acesta se aşteaptă un număr similar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.