Guvernul Western Australia a aprobat la sfârşitul lui iunie desfăşurarea unor roboţi echipaţi cu inteligenţă artificială (AI) care să omoare milioane de pisici vagaboande, denumite pisici sălbatice (”feral cats”), care fac rău faunei locale.
Aceste feline, introduse de către colonişti britanici, se fac vinovate de dispariţia a nouă milioane de animale - zilnic, pe întregul teritoriu australian -, inclusiv mamifere ca furnicarul cu marsupiu, endemic, reptile, păsări, dar şi nevertebrate sau amfibieni.
Un robot - denumit Felixer - a fost testat timp de mulţi ani în acest stat, cu scopul de a extermina cele şase milioane de pisici sălbatice.
Acest robot - echipat cu inteligenţă artificială - este în măsură să recunoască pisicile, iar apoi să le stropească cu un jet de opt miligrame de fluoracetat de sodiu - denumit şi ”poison 1080” -, extrem de nociv pentru feline.
Pisica stropită se va linge şi va îngiţi otrava.
În total, 15 astfel de dispozitive, care funcţionează cu energie solară, urmează să fie desfăşurate.
Inteligenţa artificială face posibilă identificarea pisicilor şi cruţă, astfel, alte specii de animale.
În vederea evitării tuturor riscurilor, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii - destinată pisicilor domestice - a fost implementată.
În lupta împotriva pisicilor sălbatice, Australia cheltuieşte aproximativ 180 de milioane de euro cu capcane şi momeli.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.