Militarul australian cu cel mai înalt rang, generalul Angus Campbell, şeful armatei, a recunoscut joi existenţa unor probe credibile care arată că Forţele speciale australiene au ”ucis ilegal” cel puţin 39 de civili şi deţinuţi afgani în perioada 2007-2013 şi a anunţat că a fost sesizat un procuror special pentru crime de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ce a aflat concluziile copleşitoare ale raportului unei anchete care a durat patru ani, Angus Campbell a recunoscut că o cultură a impunităţii în rândul tupelor australiene a condus, timp de aproape un deceniu, la o serie de presupuse crime şi disimulări.

”Anumite patrule au sfidat legea, s-au încălcat reguli, s-au inventat poveşti, s-au spus minciuni, iar deţinuţi au fost ucişi”, a recunoscut şeful armatei australiene, care a prezentat ”scuze sincere şi fără rezerve” poporului afgan.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei 25 de membri ai Forţelor speciale sunt acuzaţi în 23 de incidente 

”Acest bilanţ ruşinos” arată că recruţi ”au fost obligaţi să tragă într-un deţinut pentru a omorî primul lor om”, a dezvăluit generalul Campbell.

Aceşti tineri recruţi au înscenat apoi o confruntare, pentru a explica incidentul, se arată în raport.

Inspectorul General al armatei a publicat joi raportul unei anchete oficiale - de 465 de pagini - cu un conţinut teribil şi în mare parte cenzurat, care prezintă detalii despre zeci de crime care ”au avut loc în afara focului acţiunii”.

În raport se recomandă ca 19 militari să fie predaţi poliţiei federale australiene şi să se acorde compensaţii familiilor  victimelor.

Campbell a mers însă şi mai departe şi a acuzat că persoanele implicate în ”presupusa ucidere a 39 de persoane” şi-au ”pătat” regimentul şi forţele armate şi a apreciat că este necesarsă fie predate ”biroului anchetatorului special” însărcinat cu crime de război.

El a cerut revocarea anumitor medalii acordate Forţelor Operaţiunilor Speciale, care au luptat în Afganistan în perioada 2007-2013.

În urma atacurilor teroriste de la 11 seprembrie 2001, peste 26.000 de militari australieni au fost trimişi în Afganistan pentru a lupta alături de forţele americane şi aliate împotriva talibanilor. a Al-Qaida şi altor grupări islamiste.

Trupele combatante australiene au părăsit această ţară în 2013, însă au apărut o serie de relatări, unele brutale, despre comportamentul unor unităţi de elită din cadrul Forţelor speciale.

”ADEVĂRURI CRUDE”

Presa australiană a publicat numeroase acuzaţii foarte grave la adresa acestor forţe - de exemplu cazul unui bărbat care ar fi fost ucis prin împuşcare pentru a se face loc într-un elicopter sau al unui copil în vârstă de şase ani ucis într-un raid într-o casă.

Guvernul australian a depus eforturi să atenueze emoţia provocată de aceste dezvăluiri.

Astfel, săptămâna trecută, premierul australian Scott Morrison i-a îndemnat pe australieni să se pregătească să audă ”adevăruri cinstite şi crude” în documentul cenzurat.

Guvernul a încercat iniţial să închidă conturi ale unor avertizori de integritate care au divulgat aceste acuzaţii, iar poliţia a atacat jurnalişti de investigaţie care le-au preluat.

Morrison şi-a sunat miercuri omologul afgan şi au discutat despre ”anumite acuzaţii îngrijorătoare” care sunt luate ”foarte în serios” de către Guvernul său.

Biroul preşedintelui afgan Ashraf Ghani a prezentat o interpretare diferită a acestei conversaţii.

Într-o serie de tweeturi, el anunţa că Morrison şi-a exprimat ”cea mai profundă tristeţe” în urma acestor greşeli profesionale, o versiune contestată de către oficiali australieni.

Săptămâna trecută, premierul australian a anunţat numirea unui anchetator special însărcinat cu crime de război, o iniţiativă vizând să prevină orice acţiune la Curtea Penală Internaţională (CPI).

Un comitet independent a fost înfiinţat cu scopul de a proceda la schimbări culturale şi ale tipului de comandament în cadrul armatei.

Aceste dezvăluiri aplică o lovitură gravă prestigiului de care se bucura armata australiană în cadrul populaţiei.

Scandalul a izbucnit în 2017, când postul public ABC a publicat o serie de anchete în care acuza forţele australiene de uciderea unor bărbaţi neînarmaţi şi unor copii în Afganistan.

Poliţia a deschis atunci o anchetă împotriva a doi jurnalişti de la ABC, suspectaţi că deţineau informaţii clasificate.

O percheziţie a avut loc, în 2019, la sediul postului, la Sydney, după care ancheta a fost clasată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.