Australia consideră că ideea de a primi pe teritoriul său rachete americane nu mai este pe ordinea de zi, în urma unor negocieri cu şefii diplomaţiei americane şi Pentagonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acest lucru nu ne-a fost cerut, nu a fost avut în vedere, nu ne-a fost propus”, a dat asigurări premierul Scott Morrison, la câteva ore după plecarea de la Sydney a noului şef al Pentagonului Mark Esper şi şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Mark Esper a avertizat, înainte să sosească sâmbătă la Sydney - în cadrul unui turneu de o săptămână în regiune -, că Washingtonul dioreşte să desfăşoare rapid, în Asia, noi arme convenţionale cu rază intermediară de acţiune, acum că nu mai este împiedicat de tratatul INF, din care s-a retras vineri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Washingtonul este de-acum liber să vină să facă concurenţă Chinei, al cărei arsenal este constituit în mare parte din tipul de armament interzis de Tratatul INF, al cărui semnatar Beijingul nu a fost vreodată.

Esper şi Pompeo au participat duminică la o reuniune cu omologii lor australieni.

Ministrul australian al Apărării Linda Reynolds a declarat la televiziunea publică ABC că problema a fost abordată în cadrul întâlnirii sale cu Mark Esper.

”I-am pus în mod direct întrebarea «trebuie să ne aşteptăm la o cerere? (în cest sens), iar el mi-a răspuns că «nu»”, a declarat ea.

Orice cerere oficială ar plasa într-o poziţie inconfortabilă Australia, o aliată veche a Statelor Unite, dar şi un partener comercial major al Chinei.

Politica faţă de Beijing devine un subiect de fricţiune tot mai mare între Washington şi Canberra, semnatara unui tratat de apărare cu Statele Unite, dar a cărei economie depinde de achiziţii chineze de cărbune şi minereu de fier australiene.

Majoritea experţilor consideră că rachetele ar putea fi desfăşurate în instalaţii americane de pe Insula Guam, la Oceanul Pacific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.