Premierul australian Scott Morrison a discutat la telefon - despre lansarea unei anchete internaţionale cu privire la pandemia noului coronavirus - cu preşedinţii francez Emmanuel Macron şi american Donald Trump şi cu cancelarul german Angela merkel, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ofensiva Australiei - în vederea unei examinări independente a originilor pandemiei, răspândirii acesteia în lume şi răspunsului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - a provocat critici dure din partea Chinei, care îi acuză pe parlamentarii australieni că se află în solda Statelor Unite.

Noul coronavirus, care ar fi apărut într-o piaţă din Wuhan, în centrul Chinei, a fost semnalat pentru prima oară de către autorităţile chineze OMS la 31 decembrie.

Atunci când reprezentanţi OMS au sosit la Wuhan, la 20 ianuarie, virusul se răspândise în alte trei ţări.

El a infectat de atunci aproximativ 2,3 milioane de oameni în lume şi s-a soldat cu 160.000 de morţi, potrivit unui bilanţîntocmit de Reuters.

Scott Morrison a anunţat într-un mesaj postat miercuri pe Twitter că a purtat ”o discuţie foarte constructivă” cu Donald Trump despre acţiunile angajate de către cele două ţări în lupta împotriva noului coronavirus şi despre necesitatea relansării economiilor lor.

”Am discutat, de asemenea, despre OMS şi despre a acţiona împreună în vederea unei îmbunătăţiri a transparenţei şi eficienţei răspunsurilor internaţionale la pandemii”, scrie el.

Premierul australian a discutat, de asemenea, cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron despre rolul OMS, a anunţat biroul său.

Australia studiază dacă OMS poate fi autorizată - la fel ca inspectorii internaţionali însărcinaţi cu supervizarea desfiinţării armamentului - să intre într-o ţară pentru a ancheta cu privire la epidemie, fără să aştepte condimţământul ţării respective, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Donald Trump a oprit la jumătatea lui aprilie finanţarea americană a OMS, acuzând Organizaţia a încurajat ”dezinformarea” chineză cu privire la virus, ceea ce ar fi condus la o amplificare a epidemiei.

Unii parlamentari australieni se îndoiesc totodată de transparenţa Beijingului cu privire la gestionarea pandemiei.

Ambasada Chinei la Canberra a denunţat marţi, într-un comunicat, faptul că parlamentarii australieni acţionează ca un purtător de cuvânt al lui Donald Trump şi a apreciatcă ”unii lideri politici australieni se comportăca nişte papagali ai americanilor (...)”.

Ministerul australian de Externe Marise Payne a răspuns că Australia se vrea, din contră, avocata unei deschideri a unei anchete privind pandemia.

Australia a înregistrat peste 6.600 de contaminări cu noul coronavirus - dintre care patru miercuri.

Rata infectării a scăzut de la 25% la jumătatea lui martie la la 1% pe zi.

Puterile locale australiene intenţionează să relaxeze anumite restricţii. Celebra Plajă Bondi Beach de la Sydney urmează să fie deschisă parţial săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.