Fosta conducătoare birmană Aung San Suu Kyi, care a fost condamnată la 11 ani de închisoare, a fost condamnată luni la o pedeapsă suplimentară de şase ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de corupţie, declară o sursă apropiată dosarului AFP.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace, inculpată de numeroase infracţiuni de junta care a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară în februarie 2021, riscă să fie condamnată la zeci de ani de închisoare la finalul acestui proces-fluviu.
Patru capete de acuzare cu privire la corupţie au fost reţinute împotriva lui Aung San Suu Kyi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aung San Suu Kyi, în vârstă de 77 de ani, a părut sănătoasă la tribunal, însă nu a făcut declaraţii după citirea sentinţei, potrivit acestei surse.
Arestată în timpul loviturii de stat militare de la 1 februarie, 2021, care a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică în Myanmar, ea a fost plasată la izolare, într-o închisoare din Naypyidaw la sfârşitul lui iunie.
Procesul împotriva sa, care a început în urmă cu peste un an, continuă în incinta acestui penitenciar.
Procesul are loc cu uşile închise, iar avocaţii săi nu au voie să vorbească cu presa şi organizaţii internaţionale.
Ea este inculpată cu privire la numeroase infracţiuni, inclusiv de încălcarea unei legi privind secretul de stat detând din perioada colonială, fraudă fiscală, răzvrătire şi corupţie.
Numeroşi observatori denunţă această procedură motivată, în opionia lor, exclusiv politic şi vizând o excludere definitivă a lui Aung San Suu Kyi - fiica unui erou al independenţei şi învingătoarea în alegerile din 2015 şi 2020 - de pe scena politică.
Mai mulţi apropiaţi ai laureatei Nobel în 1991 au fost condamnaţi la pedepse grele.
Un fost deputat din cadrul Partidului acesteia, Liga Naţională a Democraţiei (LND), a fost executat în iulie, dar şi alţi trei activişti în favoarea democraţiei, condamnaţi la moarte.
Aung San Suu Kyi a petrecut aproape 15 ani în arest la domiciliu în timpul precedentei dictaturi militare.
Lovitura de stat din februarie 2021 a aruncat Myanmarul în haos.
Aproximativ 2.100 de civili au fost ucişi de către forţe de securitate, iar 15.000 au fost arestaţi, potrivit unui ONG local.
Armata a preluat puterea prin forţă, sub pretextul unor pretinse fraude în alegeri în 2020, în care partidul lui Aung San Suu Kyi a obţinut o victorie zdrobitoare.
Junta a promis organizarea unui nou scrutin în 2023.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.