Fostul preşedinte kîrgîz Almazbek Atambaiev, acuzat de corupţie, a fost plasat în detenţie provizorie, în noaptea de joi spre vineri, după ce a fost arestat în urma a două asalturi haotice ale forţelor speciale asupra reţedinţei acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Atambaiev, care denunţă acuzaţiile formulate împotriva sa drept ”absurde”, a fost plasat în detenţie până la 26 august, în aşteptarea procesului, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al tribunalului Pervomaiski din capitala kîrgîză Bişkek.

Fostul şef de stat s-a predat joi seara forţelor de ordine, care-i asediau de două zile reşedinţa, în satul Koi-Taş, în apropiere de Bişkek, unde s-au adunat până la 1.000 de susţinători ai acestuia.

Un prim raid al forţelor speciale s-a tranformat în bătaie şi s-a soldat cu un mort şi zeci de răniţi, miercuri.

Într-o înregistrare video foarte împărtăşită pe reţele de socializare, Altambaiev apre în timp ce îşi negociază condiţiile ”capitulării” cu un reprezentant al Ministerului de Interne. El cere ca poliţia să nu se atingă de susţinătorii săi, adunaţi la reşedinţa sa.

După anunţarea arestării sale, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în apropiere de palatul prezidenţial, teatrul unor revoluţii în 2005 şi 2010, după care au fost dispersaţi de poliţie, care a anunţat căa arestat 40 de persoane.

Almazbek Atambaiev, în vârstă de 62 de ani, preşedinte din 2011 până la sfârşitul lui 2017, a fost inculpat în iunie de corupţie de către justiţia kîrgîză. Imunitatea sa, de fost preşedinte, a fost ridicată de către deputaţi.

Fostul şef al statului este suspectat de ”achiziţionare ilegală de pământuri” şi de eliberarea unui membru al unui clan mafiot, acuzaţii pe care acesta le-a denunţat drept o manevră politică a noului preşedinte, rivalul său Sooronbai Jeenbekov.

La finalul mandatului său, Almazbek Atambaiev a reuşit, prin manevre politice, să impună candidatura lui Sooronbai Jeenbekov, la acea vreme protejatul său, însă relaţiile între cei doi s-au degradat rapid.

Conflictul lor personal alimentează de-acum temeri cu privire la izbucnirea unor tulburări grave în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, afectată de tensiuni etnice frecvente.

Criza a fost urmărită îndeaproape în Rusia, o ţară aliată a Kîrgîzstanului şi în care trăiesc şi muncesc sute de mii de kîrgîzi. Rusia dispune de o bază militară în Kîrgîzstan.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a primit în iulie atât pe Almazbek Atambaiev, cât şi pe Sooronbai Jeenbekov, în speranţa de a dezamorsa confruntarea.

Premierul rus Dmitri Medvedev, care a sosit joi în Kîrgăzstan, la un summit regional, a îndemnat la calm, apreciind că această ţară săracă din Asia Centrală a fost ”deja epuizată de cota de revoluţii”.

”Încercăm în continuare să furnizăm, în măsura posibilităţii, un ajutor şi o asistenţă Kîrgîzstanului. N-am nicio îndoială că acest lucru va continua în acelaşi fel”, a declarat el într-o întâlnire cu Jeenbekov, îndemnând la soluţionarea crizei prin ”respectarea strică a legii şi Constituţiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.