Atacurile armatei israeliene de-a lungul Fâşiei Gaza palestiniene au provocat moartea a cel puţin 61 de persoane în decurs de 48 de ore, au afirmat, sâmbătă, medicii, în timp ce forţele israeliene au luptat cu militanţii conduşi de Hamas din acest teritoriu, relatează Reuters.
După 11 luni de război, mai multe runde diplomatice au eşuat în a încheia un acord de încetare a focului pentru a pune capăt conflictului şi a obţine eliberarea ostaticilor israelieni şi străini ţinuţi în Gaza.
Atacurile aeriene asupra a două foste şcoli care adăposteau oameni strămutaţi, una în Gaza City şi una în Jabalia, au dus la moartea a cel puţin 12 persoane, au afirmat medicii palestinieni.
Armata israeliană a declarat că atacurile au vizat militanţi Hamas care operau în incintă.
Alte cinci persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din Gaza City, susţin medicii palestinieni, sâmbătă fiind ucise în total 28 de persoane.
Aripile înarmate ale grupărilor Hamas, Jihadul Islamic şi Fatah au afirmat că au luptat, în Gaza, cu trupele israeliene cu rachete anti-tanc şi mortiere, iar în unele cazuri au detonat bombe care au vizat tancuri şi alte vehicule militare.
Cele două părţi combatante continuă să dea vina una pe cealaltă pentru eşecul mediatorilor, între care Qatar, Egipt şi Statele Unite, de a intermedia o încetare a focului. SUA se pregăteşte să prezinte o nouă propunere, dar perspectivele unei reuşite par reduse.
Directorul CIA William Burns, negociatorul-şef al SUA, a declarat la un eveniment în Londra că o propunere mai detaliată urmează să fie făcută în câteva zile.
Zeci de mii de israelieni au participat la proteste, la Tel Aviv şi în alte oraşel cerând ca premierul Benjamin Netanyahu şi guvernul său să încheie un acord prin care cei 101 ostatici rămaşi să fie eliberaţi.
Uciderea a şase ostatici, săptămâna trecută, a provocat mânie şi durere care au dus la proteste în masă. Ostaticii au fost împuşcaţi în cap de Hamas, a afirmat Israelul, cu puţin timp înainte ca trupurile lor să fie găsite de militari, sâmbăta trecută, într-un tunel din Gaza.
”Ar fi putut fi salvaţi”, a afirmat said Einav Zangauker, care are un fiu în vârstă de 24 de ani, Matan, răpit de militanţi din locuinţa sa din kibuţul Nir Oz. ”Cât timp Netanyahu se află la putere, vom continua să recuperăm ostaticii în saci negri”.
Vaccinările împotriva poliomielitei continuă
Joi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Israelului şi Hamas, care a preluat controlul în Gaza acum aproape douăzeci de ani şi este responsabil pentru omorurile din 7 octombrie din Israel care au provocat războiul, le revine să accepte concesii pentru a ajunge la un acord.
Sâmbătă, oficialul Hamas Hossam Badran a afirmat că gruparea nu a făcut noi solicitări şi rămâne angajată la o propunere din 2 iulie, avansată de Statele Unite, acuzându-l pe Netanyahu de adăugarea de noi condiţii, care nu ar pune capăt războiului.
Netanyahu susţine că Hamas a introdus condiţii inacceptabile.
În pofida blocajului, Naţiunile Unite, în colaborarea cu autorităţile sanitare locale, a început o campanie pentru a vaccina 640.000 de copii din Gaza după ce a apărut primul caz de poliomielită după 25 de ani. Pauzele limitate între lupte au permis ca această campanie să se desfăşoare.
Oficialii ONU au arătat că fac progrese, ajungând la peste jumătate dintre copiii care au nevoie de vaccinare în primele două etape, în sudul şi centrul Fâşiei Gaza.
Campania se va muta, duminică, în nordul Fâşiei Gaza. Va fi nevoie de o a doua rundă de vaccinare, la patru săptămâni de la prima.
Atacul din 7 octombrie al Hamas în Israel a du la moartea a 1.200 de persoane, majoritatea civili, iar circa 250 au fost luate ostatici, potrivit bilanţului israelian.
Atacul care a urmat al Israelului asupra enclavei a provocat moartea a peste 40.900 de palestinieni, potrivit ministerului local al sănătăţii, şi strămutarea întregii populaţii de 2,3 milioane de oameni.
Ministerul palestinian al Sănătăţii nu face distincţie între combatanţi şi non-combatanţi în raportarea victimelor, dar oficialii din Sănătate afirmă că majoritatea au fost civili.
Israelul, care a pierdut 340 de soldaţi în Gaza, afirmă că o treime, cel puţin, dintre palestinienii morţi sunt luptători.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.