Forţele israeliene au luptat marţi împotriva luptătorilor conduşi de Hamas în mai multe părţi ale Fâşiei Gaza, iar oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că cel puţin 57 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra zonelor din sud şi din centru, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul militant islamist palestinian Hamas a acuzat Israelul de intensificarea atacurilor în Gaza pentru a încerca să deraieze eforturile mediatorilor arabi şi ale Statelor Unite de a ajunge la un acord de încetare a focului. Israelul afirmă că încearcă să elimine luptătorii Hamas.

În Rafah, oraşul de frontieră din sud unde forţele israeliene operează din mai, cinci palestinieni au fost ucişi într-un atac aerian asupra unei case, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii din Gaza.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În Khan Younis din apropiere, un bărbat, soţia sa şi doi copii au fost ucişi, au spus aceştia.

Mai târziu, marţi, o lovitură aeriană israeliană asupra unei maşini a ucis cel puţin 17 palestinieni şi a rănit alţi 26 în Khan Younis, în sudul Gaza, au declarat oficialii.

Atacul aerian a lovit în apropierea unei zone de corturi care adăposteşte familii strămutate pe strada Attar din zona Al-Mawasi, desemnată umanitar, a declarat Ministerul Sănătăţii.

Armata israeliană a precizat că lovitura a vizat un militant de rang înalt al grupării Jihadul Islamic, un aliat al Hamas.

”Analizăm rapoartele care afirmă că mai mulţi civili au fost răniţi în urma atacului”, se arată în declaraţia militară.

Imaginile Reuters au arătat locuitori care transportau cadavrele celor morţi şi răniţi în căruţe trase de măgari şi în ricşe spre spitale.

O ŞCOALĂ A FOST DE ASEMENEA LOVITĂ

În tabăra istorică Nuseirat din centrul Gazei, cel puţin patru palestinieni au fost ucişi în bombardamente şi lovituri aeriene separate, au declarat medicii. De asemenea, un atac aerian israelian a ucis patru persoane în Sheikh Zayed, în nordul Gazei, au declarat aceştia.

Câteva ore mai târziu, un atac aerian israelian asupra unei şcoli administrate de ONU care adăpostea familii strămutate în tabăra Nuseirat a ucis 23 de persoane şi a rănit multe altele, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Printre cei ucişi s-a numărat şi jurnalistul local Mohammad Meshmesh, ridicând numărul jurnaliştilor ucişi în conflict la 160, a declarat biroul media al guvernului din Gaza, condus de Hamas.

Armata israeliană a declarat într-un comunicat că a atacat un grup de ”terorişti” care acţionau din interiorul şcolii, după ce a luat măsuri pentru a reduce riscul pentru civili.

Israelul a promis să eradicheze Hamas după ce militanţii săi au ucis 1.200 de persoane şi au luat peste 250 de ostatici într-un atac asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, conform numărătorii israeliene.

Marţi, armata a declarat că a eliminat jumătate din conducerea aripii militare a Hamas, cu aproximativ 14.000 de luptători ucişi sau capturaţi de la începutul războiului.

Cel puţin 38.713 palestinieni au fost ucişi în ofensiva de represalii a Israelului de atunci, au declarat autorităţile sanitare din Gaza în ultima lor actualizare de marţi. De asemenea, Israelul afirmă că 326 dintre soldaţii săi au fost ucişi în Gaza.

Rudele au vizitat spitalul Al-Aqsa din Deir Al-Balah, în centrul Gazei, pentru a-şi lua rămas bun de la rude înainte de funeralii.

DISCUŢII SUSPENDATE

Eforturile de a pune capăt conflictului au stagnat sâmbătă, după trei zile de negocieri care nu au dus la un rezultat viabil, au declarat surse de securitate egiptene, şi după un atac israelian care l-a vizat pe şeful militar de vârf al Hamas, Mohammed Deif.

Acest atac a ucis peste 90 de persoane în zona Khan Younis, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza. Un oficial palestinian apropiat de negocieri a declarat pentru Reuters că Hamas doreşte să nu se considere că a întrerupt negocierile, în ciuda intensificării atacurilor israeliene.

”Hamas vrea ca războiul să se încheie, dar nu cu orice preţ. Organizaţia spune că a dat dovadă de flexibilitatea necesară şi face presiuni asupra mediatorilor pentru a determina Israelul să dea dovadă de reciprocitate”, a declarat oficialul.

Acesta a declarat că Hamas crede că premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să evite un acord prin adăugarea mai multor condiţii care restricţionează întoarcerea persoanelor strămutate în nordul Gaza şi pentru a păstra controlul asupra punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat luni că doi consilieri de rang înalt ai lui Netanyahu au afirmat că Israelul este încă angajat să ajungă la o încetare a focului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.