World Central Kitchen a respins ca lipsite de credibilitate concluziile unei investigaţii israeliene conduse de un fost general asupra unei serii coordonate de lovituri cu drone israeliene asupra vehiculelor organizaţiei de caritate în Gaza săptămâna aceasta, care au ucis şapte lucrători umanitari. În timp ce Forţele de Apărare ale Israelului au acuzat o serie de „erori grave” ale ofiţerilor pentru atacul mortal care a ucis trei britanici, alţi trei cetăţeni străini şi un coleg palestinian în timp ce livra mâncare, WCK şi-a reînnoit apelurile pentru o anchetă completă şi independentă, conform The Guardian.
Ancheta israeliană referitoare la incidentul uciderii a şapte lucrători umanitari într-un atac aerian în Gaza, în această săptămână, a constatat că forţele israeliene au crezut în mod eronat că atacă persoane înarmate din Hamas atunci când dronele au lovit cele trei vehicule ale grupului umanitar World Central Kitchen, iar procedurile standard au fost încălcate. În consecinţă, doi ofiţeri au fost demişi, iar comandanţi de rang înalt au fost mustraţi în mod oficial.
Pe fondul presiunii internaţionale crescânde asupra Israelului, ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că rezultatele anchetei israeliene – despre care a spus că Marea Britanie o trece în revistă cu atenţie – arată că este necesară o „reformă majoră”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ancheta finalizată în grabă, care a dus la demiterea a doi ofiţeri de rang mediu şi la mustrarea unui general, a evidenţiat un mai multe eşecuri ale forţelor israeliene într-un incident care a intensificat criticile la nivel mondial faţă de conduita Israelului într-un război în care 33.000 de palestinieni au fost ucişi în şase luni.
În timp ce a salutat raportul ca un prim pas, fondatorul WCK, celebrul bucătar José Andrés, a spus: „IDF nu îşi poate investiga în mod credibil propriul eşec în Gaza. Nu este suficient să încerci pur şi simplu să eviţi alte decese ale angajaţilor umanitari, care acum s-au apropiat de a200. Toţi civilii trebuie protejaţi, iar toţi oamenii nevinovaţi din Gaza trebuie hrăniţi şi în siguranţă. Şi toţi ostaticii trebuie eliberaţi”.
Directorul executiv al organizaţiei de caritate, Erin Gore, a declarat: „Scuzele lor pentru uciderea într-un mod scandalos a colegilor noştri reprezintă o consolare slabă. Este o consolare slabă pentru familiile victimelor şi pentru familia globală a WCK. Israelul trebuie să ia măsuri concrete pentru a asigura siguranţa lucrătorilor de ajutor umanitar. Operaţiunile noastre rămân suspendate.”
Remarcile WCK au fost reluate de secretarul general al ONU, António Guterres, care a spus că remedierea eşecurilor în procedurile militare ale Israelului necesită „investigaţii independente” şi schimbări semnificative şi măsurabile pe teren.
Remarcând că 196 de lucrători umanitari au fost ucişi în timpul campaniei Israelului, Guterres a spus: „Vrem să ştim de ce”.
Anunţul pedepselor şi scuzele nu au calmat criticile internaţionale cu privire la moartea lucrătorilor WCK şi nici nu au asigurat grupurile internaţionale de ajutor că popt relua în siguranţă operaţiunile în Gaza , unde aproape o treime din populaţie este în pragul înfometării.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA analizează concluziile şi vor analiza cu mare atenţie măsurile concrete pe care le ia Israelul pentru a reduce numărul victimelor civile.
„Este foarte important ca Israelul să-şi asume întreaga responsabilitate pentru acest incident. De asemenea, este important că pare să ia măsuri pentru a-i trage pe cei responsabili la răspundere”, a spus el la Bruxelles. „Şi mai important este că se iau măsuri în continuare pentru a se asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată.”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.