La două zile după atacul armat în care au murit doi elevi şi doi profesori - unul dintre ei o femeie de origine română - la liceul Apalachee din Winder, un oraş cu 18.000 de locuitori situat la 80 km nord-est de Atlanta, Colin Gray, în vârstă de 54 de ani, şi Colt Gray, băiatul său în vârstă de 14 ani, au apărut, vineri, în sala de judecată din comitatul Barrow, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La mai puţin de o oră după ce fiul său în vârstă de 14 ani a apărut vineri în faţa instanţei pentru acuzaţii de crimă, Colin Gray s-a aflat pe acelaşi scaun din sală, legănându-se anxios înainte şi înapoi în timp ce procurorii îl acuzau că poartă responsabilitatea pentru decesele cauzate de furia băiatului.

Colt Gray, elev al şcolii, a fost pus sub acuzare ca adult, deşi este minor, pentru patru capete de acuzare de crimă. Dar procurorii l-au acuzat şi pe tatăl lui, care riscă până la 180 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat de omor involuntar, două capete de acuzare de crimă de gradul doi şi opt capete de acuzare de cruzime faţă de copii.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Atacul armat declanşat miercuri de fiul lui la şcoală a ucis patru persoane şi a rănit alte nouă.

Prin punerea sub acuzare a tatălui acuzatului, procurorii pun în aplicare o abordare juridică nouă în contextul în care Statele Unite se confruntă cu violenţa armată în masă în şcoli. Această abordare câştigă în mod constant sprijinul unor grupuri de supravieţuitori şi al autorităţilor de stat, dar criticii spun că tactica riscă să se extindă şi ar putea face prea puţin pentru a descuraja atacurile armate.

Cazul Gray vine după condamnarea în aprilie a mamei şi tatălui unui elev de la un liceu din Michigan, primul caz când părinţii au fost traşi la răspundere din punct de vedere juridic pentru acţiunile copilului lor, care a deschis focul la şcoală. În acel caz, Jennifer şi James Crumbley, părinţii lui Ethan Crumbley, care în 2021 a împuşcat şi ucis patru colegi de clasă la liceul Oxford, au fost condamnaţi la o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 15 ani de închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi de omor prin imprudenţă. Juriul i-a găsit vinovaţi că nu au securizat armele din casa lor şi că au ignorat semnele de avertizare că fiul lor era tulburat mintal.

Tim Carey, consilier pe probleme de drept şi politici la Centrul Johns Hopkins pentru Soluţii la Violenţa Armată, a calificat drept surprinzătoare acuzaţiile împotriva lui Gray, dar a spus că arestarea sa nu indică o schimbare fundamentală în modul în care cazurile de atacuri armate în şcoli vor fi aduse în instanţă.

„În cazul Crumbley, precum şi în acest caz, părinţii nu sunt acuzaţi pentru crimele copiilor lor”, a declarat Carey. „Părinţii sunt pedepsiţi pentru propria lor abatere penală de a permite ca această violenţă să aibă loc”, a explicat expertul. Neglijenţa părinţilor Crumbley a fost „atât de deplasată, atât de gravă şi atât de şocantă, încât s-a ridicat la nivelul criminalităţii”, a declarat Carey. „Majoritatea cazurilor nu vor fi atât de clare”, atrage el atenţia.

Nici Colin, nici Colt Gray nu au pledat miercuri. Colt Gray este deţinut fără cauţiune în Centrul Regional de Detenţie pentru Tineri din Gainesville.

Tatăl său este acuzat că i-a permis cu bună ştiinţă să deţină arma crimei, descrisă de autorităţi drept o „armă de tip AR” sau puşcă semiautomată.

Modul în care fiul a intrat în posesia armei - un element-cheie al procesului împotriva tatălui - este neclar. Autorităţile au refuzat până acum să ofere detalii.

Cynthia Godsoe, profesor de drept la Facultatea de Drept din Brooklyn, care a practicat dreptul familiei, a declarat că inculparea părinţilor celor care deschid focul în şcoli va deveni probabil o practică juridică populară în rândul publicului, al poliţiei şi al procurorilor, deoarece are aparenţa de a aborda problema. „Dar acest lucru nu face nimic”, spune ea. „Acest lucru nu face nimic pentru a opri împuşcăturile în şcoli, oricât de grave ar fi ele. Este doaer o modalitate pentru poliţie de a spune că face ceva”, afirmă profesoara.

Anchetatorii nu au comentat încă ce ar fi putut motiva acest prim atac armat în masă din campusurile americane de la începutul anului şcolar. Potrivit anchetatorilor, ambii Gray, şi tatăl, şi fiul, au fost interogaţi în mai 2023 de către autorităţile dintr-un comitat învecinat în legătură cu ameninţări online cu un atac armat la şcoală făcute pe platforma de social media pentru jocuri Discord.

Familia Gray a negat că ar fi proferat astfel de ameninţări. Tatăl a spus atunci că are arme de vânătoare, dar că sunt încuiate într-un seif din casă şi fiul său nu avea acces la ele. Anchetatorii din comitatul Jackson au închis cazul după ce nu au putut dovedi că vreunul dintre Gray era conectat la contul Discord şi nu au găsit motive pentru a solicita ordinul judecătoresc necesar pentru a confisca armele familiei, conform rapoartelor poliţiei publicate joi de biroul şerifului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.