Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat că nu va putea să producă în Uniunea Europeană decât jumătate dintre dozele pe care s-a angajat să le furnizeze UE în al doilea semestru şi că va produce în alte părţi restul dozelor promise europenilor, relatează AFP.
AstraZeneca lucrează ”la o creştere a productivităţii în lanţul său logistic din UE” şi îşi va folosi ”capacitatea mondială cu scopul de a asigura livrarea a 180 de milioane de doze UE în semestrul doi” al lui 2021, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului farmaceutic britanico-suedez.
”Aproximativ jumătate din volumul aşteptat urmează să provină din lanţul logistic din UE”, iar restul din reţeaua internaţională a firmei, a precizat acest purtător de cuvânt.
CONTROVERSĂ
Acest anunţ intervine după o controversă cu privire la livrarea UE a vaccinului AstraZeneca-Oxford în primul trimestru al lui 2021, care a provocat tensiuni între UE şi grupul farmaceutic.
Înainte de aprobarea vaccinului de către UE, la sfârşitul lui ianuarie, compania a înfuriat lideri europeni, după ce a anunţat că nu este în măsură să-şi respecte angajamentul de a livra 400 de milioane de doze de vaccin Uniunii, din cauza insuficienţei mijloacelor de producţie în UE.
Acest scandal a cauzat de asemenea tensiuni diplomatice între UE şi Regatul Unit, care a părăsit definitiv Uniunea, după ce Bruxellesul a acuzat în mod implicit AstraZeneca de faptul că rezervă un tratament preferenţial Regatului Unit în detrimentul Uniunii Europene.
Guvernul lui Boris Johnson a anunţat că a imunizat milioane de persoane cu vaccinul AstraZeneca începând de la sfârşitul lui 2020.
Însă compania britanică a început să livreze vaccinuri UE abia la începutul lui februarie 2021, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a acordat timp să recomande utilizarea vaccinului.
MAI PUŢIN DE JUMĂTATE DIN DOZE ÎN TRMESTRUL DOI
Pe de altă parte, AstraZeneca preconizează să livreze mai puţin de jumătate dintre dozele de vaccin împotriva covid-19 pe care s-a angajat prin contract să le livreze UE în trimestrul doi, a declarat un reprezentant al grupului pentru Reuters.
Acest deficit probabil - care nu a fost anunţat până acum - are loc după o reducere importantă a livrărilor în primul trimestru şi ar putea afecta capacitatea UE de a-şi atinge obiectivul de a vaccina 70% din populaţia adultă a Uniunii până la vară.
Reprezentantul UE implicat direct în negocieri cu AstraZeneca a declarat pentru Reuters că laboratorul anglo-suedez a avertizat Bruxellesul în cadrul unor reuniuni internaţionale că-i va ”livra mai puţin de 90 de milioane de doze în al doilea trimestru”.
Contractul încheiat de UE cu AstraZeneca, care a fost divulgat săptămâna trecută, arată că laboratorul s-a angajat să furnizeze 180 de milioane de doze în această perioadă.
”Cum lucrăm din greu să creştem producţia lanţului nostru de aprovizionare în UE şi facem totul pentru a ne servi de lanţul nostru de aprovizionare mondial, sperăm să fim în măsură să ne apropiem livrările de numărul prevăzut de acordul anticipat”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt AstraZeneca, refuzând să comenteze cifre.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), care coordonează negocierile cu laboratoarele farmaceutice, a refuzat să facă declaraţii pe această temă din cauză că sunt confidenţiale.
El a dat asigurări că UE urmează să aibă suficiente doze pentru a-şi atinge obiectivele de vaccinare împotriva covid-19, dacă Uniunea primeşte numărul de doze promise de către alte laboratoare, indiferent de livrările AstraZeneca.
Acest oficial european a confirmat, sub protecţia anonimatului, că AstraZeneca preconizează să livreze aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 în primul trimestru - mult mai puţin decât cele 90 de milioane de doze prevăzute.
AstraZeneca a avertizat în ianuarie Bruxellesul că nu îşi va putea respecta angajamentele aferente primului trimestru, din cauza unor probleme de producţie.
Laboratorul trebuia să furnizeze UE 30 de milioane de doze în ultimul trimestru al lui 2020 - însă nu a livrat nicio doză, din cauză că vaccinul nu a fost aprobat de EMA.
AstraZeneca ar urma să livreze UE - până la sfârşitul lui iunie - numai 130 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, în contextul în care s-a angajat să livreze 300 de milioane în această perioadă.
Uniunea se confruntă cu întârzieri şi în livrarea vaccinurilori împotriva covid-19 al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane Moderna - celelalte două vaccinuri aprobate până în prezent în UE.
Unele ţări membre UE, ca Ungaria, au recurs la vaccinuri produse în China şi Rusia.
Laboratoarele farmaceutice au dezvoltat vaccinuri împotriva covid-19 într-un ritm rapid, însă multe sunt afectate de întârzieri în producţie din cauza unor procese complexe, unor instalaţii limitate şi ueni cantităţi reduse de produse care intră în fabricarea vaccinurilor.
Potrivit unui document al Ministerului german al Sănătăţii de la 22 februarie, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta, AstraZeneca ar urma să-şi recupereze - până la sfârşitul lui septembrie - întârzierile în livrarea vaccinurilor.
Potrivit acestui document, Germania se aşteaptă să primească 34 de milioane de doze în trimestrul trei, dintr-un total de 56 de milioane de doze, reprezentând partea sa în cadrul acordului încheiat de UE cu AstraZeneca.
Contactat de Reuters, Ministerul german al Sănătăţii nu a comentat.
”Revizuim în permanenţă calendarul livrărilor şi informăm săptămânal Comisia Europeană cu privire la planurile noastre de a da mai multe vaccinuri Europei”, a declarat un purtător de cuvânt AstraZeneca.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...