Preşedintele afgan în exerciţiu Ashraf Ghani şi principalul său adversar Abdullah Abdullah s-au declarat amândoi preşedinţi ai Afganistanului luni, aruncând ţara într-o criză instituţională, în contextul în care urmează să înceapă în curând negocieri importante cu talibanii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Două explozii au avut loc în timpul ceremoniilor - subliniind nivelul insecurităţii din ţară, în contextul în care Statele Unite au semnat un acord cu talibanii la 29 februarie, la Doha, în Qatar, în care se angajează la o retragere totală a trupelor străine în decurs de 14 luni, în schimbul unor garanţii de securitate.

”Eu nu port vestă antiglonţ, ci doar cămaşa şi voi rămâne chiar dacă va trebui să-mi las capul aici”, a tunat Ghani, fără să plece de pe estradă, după ce a jurat ”să se supună şi să apere” islamul şi ”să respecte şi să supervizeze aplicarea Constituţiei”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şeful statului în exerciţiu, care purta un turban lung şi alb, a fost învestit în faţa unei adunări de diplomaţi, cu câteva minute înainte ca Abdullah, perdantul în scrutinul din septembrie 2019, să se declare, la rândul său, preşedinte al Afganistanului, în altă aripă a palatului prezidenţial.

”Poporul afgan mi-a încredinţat o enormă responsabilitate, iar eu sunt hotărât să(-l) servesc”, a declarat şeful Executivului precedentului Guvern de uniune naţională.

Scenariul aminteşte cele mai rele momente ale scrutinului din 2014, pe care cei doi protagonişti afirmau că l-au câştigat.Criza constituţională a durat atunci trei luni şi a fost soluţionat doar mulţumită unei mediaeri a Statelor Unite.

Momentul nu putea fi mai prost ales, întrucât un dialog interafgan urmează să reunească marţi talibanii, autorităţile, opoziţia şi societatea civilă într-o încercare de a găsi un teren de înţelegere asupra viitorului ţării. Disensiunile din Executiv nu pot decât slăbi Kabulul şi consolida poziţiile insurgenţilor.

”Nimic nu este mai important pentru aceşti sclavi decât interesele lor personale”, a ironizat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, contactat de AFP.

Discuţii de ultim moment vizând să găsească un compromis au durat până duminică noaptea spre luni târziu, dar fără succes.

Negocieri interafgane, prevăzute în acordul de la 29 februarie de la Doha între Statele Unite, ar urma să fie amânate. Ashraf Ghani refuză să onoreze unul dintre principalelel puncte ale acestui acord - neratificat de către Guvernul său -, şi anume eliberarea a până la 5.000 de prizonieri talibani, în schimbul eliberării a până la 1.000 de membri ai forţelor afgane.

”Talibanii vor spune echipei Guvernului să-şi rezolve problemele interne şi apoi să vină la discuţii”, preconizează analistul Atta Noori, contactat de AFP. ”Unitatea este singura lor opţiune, dacă vor să câştige la masa negocierilor”.

Talibanii - care se opun în continuare alegerilor în Afganistan - nu au recunoscut niciodată Guvernul Afganistanului.

”INTERESE PERSONALE”

Din cauza foarte puţinelor idei noi, cei doi politicieni au pierdut, de asemenea, încrederea unei mari părţi a populaţiei.

”Este imposibil să ai doi preşedinţii într-o singură ţară”, subliniază Ahmad Jawed, un şomer în vârstă de 22 de ani, care le cere candidaţilor ”să-şi pună interesele personale de o parte şi să se gândească mai ales la ţara lor în loc să se bată pe putere”.

”Ei au făcut promisiuni în timpul campaniilor lor, dar nu le respectă”, deplânge Noman Formuli, un locutior din Kabul. ”Au promis să aducă securitate, au eşuat. Au promis locuri de muncă pentru ţară, au eşuat”, observă acest tânăr, în vârstă de 24 de ani.

Rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale, organizate în septembrie, au fost anunţate abia în februarie, din cauza depunerii de către candidaţi a 16.500 de plângeri cu privire la nereguli.

Între timp, confruntările armate s-au reluat după ce insurgenţii au pus capăt la 2 martie unui armistiţiu de nouă zile şi şi-au reluat ofensiva împotriva forţelor de securitate afgane, omorând zeci de persoane într-o săptămână.

Capitala nu a fost cruţată, unde a avut loc un atac revendicat de gruparea Statul Islamic, soldat cu 32 de morţi şi zeci de răniţi, vineri.

Ashraf Ghani a obţinut 50,64% din cele 1,8 milioane de voturi luate în calcul. Abdullah Abdullah, care aobţinut doar 39,52% din sufragii, a catalogat aceste rezultate o ”trădare naţională”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.