O asediere totală a Fâşiei Gaza, anunţată luni de către ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, este ”interzisă” de dreptul internaţional umanitar, avertizează marţi ONU Israelul, relatează AFP.
”Impunerea unui asediu care să pună în pericol viaţa civililor prin privarea acestora de bunuri esenţiale supravieţuirii lor este interzisă de dreptul internaţional umanitar”, avertizează într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk, Ravina Shamdasani.
Yoav Gallant a ordonat luni un ”asediu complet” al Fâşiei Gaza şi a anunţat oprirea alimentării cu electricitate, hrană, apă şi combustibil a enclavei palestiniene în urma atacului-surpriză din weekend al Hamas împotriva Israelului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Aceste riscuri agravează grav situaţia umanitară şi a drepturilor omului în (Fâşia) Gaza, inclusiv capacitatea instalaţiilor medicale de a funcţiona, având în vedere mai ales numărul în creştere al răniţilor”, a avertizat Ravina Shamdasan marţi, într-o conferinţă comună de presă, la Geneva, cu un purtător de cuvânt al Biroului ONU al Afacerilor Umanitare (OCHA) Jens Laerke, relatează CNN.
Decizia Israelului de a tăia alimentarea cu apă potabilă în Fâşia Gaza afectează peste 610,000 de oameni, a anunţat Jens Laerke.
Acest lucru va antrena o ”penurie gravă de apă potabilă”, a avertizat el.
”Rămânem în continuare extrem de alarmaţi de aceste evenimente care escaladează rapid”, a declarat el.
Peste 187,500 au fost deplasate în Fâşia Gaza începând de sâmbătă, a anunţat reprezentantul OCHA.
”Începând de sâmbătă, patru şcoli şi opt instalaţii medicale au fost avariate în Fâşia Gaza”, a mai anunţat el.
”Distrugerea infrastructurilor şi drumurilor a blocat deplasarea Protecţiei Civile şi echipelor mediclae care încercau să ajungă la victime”, a denunţat Jens Laerke.
Instalaţii medicale, de apă şi de asanare au fost avariate în atacurile Israelului, a acuzat reprezentantul OCHA.
CICR, PREGĂTIT SĂ CLARIFICE SOARTA DISPĂRUŢILOR
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) s-a declarat marţi, într-un comunicat, ”pregătit să ajute la reunirea familiilor şi apropiaţilor, la clarificarea sorţii persoanelor (date) dispărute şi la evacuarea răniţilor”, în coordonare cu Semiluna Roşie palestiniană şi Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii.
”Uciderea civililor şi relele tratamente sunt interzise de către Convenţiile de la Geneva. În plus, Convenţiile cer ca răniţii şi bolnavii să fie îngrijiţi”, subliniază într-un comunicat preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric.
”Suntem pregătiţi să facem tot ceea ce putem pentru a ajuta”, subliniază ea, evocând neutralitatea organizaţiei pe care o conduce.
CICR - care efectuează de zeci de ani vizite în centre de detenţie israeliene şi palestiniene - se află în contact cu ”toate părţile”, pentru a le aminti obligaţiile şi responsabilităţile pe care le au în virtutea dreptului umanitar internaţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...